SEGRE

ESNOTICIA

Espanya, al capdavant en contagis

Ha arribat a ser el segon país del món amb més casos confirmats i el primer en percentatge, malgrat que ara es troba en el quart lloc pel que fa a infectats || La taxa de mortalitat ha assolit el tercer lloc en aquesta trista estadística d’una pandèmia que afecta tot el planeta

Carrers buits arreu del món pel virus. A la foto, la Rambla.

Carrers buits arreu del món pel virus. A la foto, la Rambla.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pocs podien imaginar a començaments d’aquest any que el nou virus de Wuhan, que havia sortit a la llum a milers de quilòmetres de la península Ibèrica, convertiria Espanya en un dels principals centres d’atenció del món. Com si de fitxes de dòmino es tractessin, un país rere un altre va anar caient, incapaços de frenar l’entrada al seu territori d’aquest nou virus, el SARS-CoV-2. Fa tan sols dos mesos i mig que es dubtava sobre si cancel·lar el Mobile World Congress, un dels principals esdeveniments de l’any per a Barcelona. Sobre la taula, l’enorme impacte econòmic que suspendre la trobada tindria per a la ciutat. Ara, el panorama és ben diferent. Després de mes i mig de confinament, no només s’ha parat en sec l’economia. La vida de les persones ha quedat aturada en una situació sense precedents en la història de la humanitat.

Espanya va detectar el seu primer cas de coronavirus el 31 de gener. Es tractava d’un turista germànic de vacances a l’illa de La Gomera que s’hauria encomanat a Alemanya. No va ser, tanmateix, fins al 24 de febrer quan es van confirmar els primers positius en territori peninsular, malgrat haver mort ja una persona el 13 de febrer. Des d’aleshores, el ritme de contagi ha estat tal que Espanya ha arribat a dalt de tot del rànquing mundial. Dades de la setmana passada el situaven com el segon país amb més casos confirmats, al darrere dels Estats Units. Ahir, en canvi, era quart darrere dels EUA, Itàlia i el Regne Unit. A més, ha ocupat el primer lloc pel que fa a percentatge de població infectada pel virus. Més de 210.000 positius entre els poc més de 47,1 milions de ciutadans espanyols. Així, més del 0,45% s’havia contagiat la setmana passada. Aquest percentatge s’incrementa fins al 0,49% si es tenen en compte els casos de persones que tenen anticossos contra el SARS-CoV-2 però que no presentaven símptomes en el moment de la detecció. Així, Espanya destaca en percentatge de població infectada i només Qatar presenta uns registres similars. En canvi, als EUA, s’ha infectat el 0,31% de la població i a la Xina, origen de la pandèmia, un 0,01%. A Europa Occidental, Bèlgica és el país que més a prop es troba d’Espanya, amb el 0,42% de la població contagiada. Itàlia té un 0,33%; França, un 0,25%; el Regne Unit, un 0,23%; i Alemanya, un 0,19%.

Espanya cau per sota de la mitjana de l’OCDE en tests a la població, amb 22,3 per cada 1.000 habitants

Així mateix, Espanya ha ocupat el tercer lloc de l’estadística de morts, amb 23.822 la setmana passada. Als EUA ascendien a 57.266 i a Itàlia, a 27.359. Tanmateix, baixava a la cinquena posició en proporció d’infectats que moren. Sobreviu el 88,7%. En canvi, a Bèlgica, al voltant del 15 per cent de casos acaba amb la mort del pacient, un de cada set. És la proporció més elevada del món. A la Xina és el 5,5%.

tracking