SEGRE

ESNOTICIA

ERC i JxCat voten 'no' i adverteixen: “Sense diàleg, no hi ha legislatura”

La CUP s’oposa de nou a la pròrroga de l’“estat de setge” || El PNB l’avala a l’obtenir la “cogovernança” al desescalar però considera esgotat aquest instrument

Rufián, ahir, al Congrés, al costat d’un empleat de la cambra baixa protegit amb una màscara.

Rufián, ahir, al Congrés, al costat d’un empleat de la cambra baixa protegit amb una màscara.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tal com estava previst, les tres formacions catalanes independentistes del Congrés es van pronunciar ahir contra la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. Als nos de la CUP i JxCat, que ja s’hi havien oposat en anteriors ocasions, s’hi van sumar aquesta vegada els d’ERC per la “falta de diàleg” del Govern central. En aquest sentit, el portaveu dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, va advertir el cap del Gabinet de coalició, Pedro Sánchez, que “sense diàleg, no hi haurà legislatura”. Així mateix, li va retreure el pacte amb Cs per mantenir dos setmanes més l’estat d’alarma i el va instar a “esforçar-se per arribar a una entesa amb els d’Oriol Junqueras abans que arribi el “virus electoral”. No obstant, Joan Josep Nuet, diputat d’ERC però que forma part de Sobiranistes, escissió dels comuns, es va abstenir en la votació.

Per la seua part, Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés, va afirmar que existeix un “pla B” a l’estat d’alarma, que “passa per retornar les competències a Catalunya encara que això evidenciï la incompetència de l’Executiu central”. Així mateix, va afirmar estar preocupada tant per l’evolució de la pandèmia com per la “involució democràtica” i va criticar que els socialistes i Podem s’hagin decantat pel “pla C, amb la C de Ciutadans”. “El pacte in extremis li ha salvat la votació però li ha espatllat l’eslògan del Govern més progressista”, va concloure. Per la seua banda, Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés, va acusar Sánchez de fer servir l’estat d’alarma per “saquejar les arques públiques” i crear un “estat de setge”. “Nosaltres no hi contribuirem perquè des de l’esquerra sempre hi ha una alternativa, i vostès li estan regalant el relat a la ultradreta”, va remarcar Vehí.

Al contrari, el PNB va avalar la pròrroga de l’alarma encara que va advertir que aquest instrument està esgotat. En aquest sentit, el portaveu jeltzale, Aitor Esteban, va aplaudir que

Sánchez

permeti la “cogovernança” de les comunitats autònomes en la desescalada del confinament. Tanmateix, alhora, el va instar a aprofitar aquestes dos setmanes per preparar la tornada a la “normalitat legal i reglamentària”. “Prepari el futur”, li va recomanar Esteban.

Els aliats de Sánchez l’insten a escoltar més i “menys suficiència”

Formacions minoritàries que van possibilitar la investidura al gener de Pedro Sánchez com a president del Govern central li van exigir ahir que escolti més els partits i tingui “menys suficiència”. Així, Joan Baldoví, diputat de Compromís, va lamentar que Sánchez “hagi negociat molt poc i tard” i el va convidar a anar “una estona llarga al racó de pensar”. Tot i així, va votar a favor de la pròrroga, igual que Íñigo Errejón, líder de Més País, que va avisar Sánchez que “la suficiència és mala consellera”. Per la seua part, Tomás Guitarte, diputat de Terol Existeix, va explicar el suport a l’estat d’alarma perquè “així ho recomana el comitè científic” i va afegir que Sánchez ha de reconèixer els errors que ha comès.

tracking