SEGRE

ESNOTICIA

Queda prorrogat l'estat d'alarma i Vergés sol·licita la fase 1 sols per al Pirineu i Aran

El Govern central va aconseguir ahir tirar endavant la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig per majoria absoluta, però amb uns suports minvants. La Generalitat, per la seua part, planteja que la regió sanitària del Pirineu i Aran pugui passar a la fase 1 cap a la “nova normalitat”. El pla de Lleida i la Catalunya central hauran d’esperar.

Pedro Sánchez es va trobar amb un Pablo Casado, al fons, que ha endurit el discurs.

Pedro Sánchez es va trobar amb un Pablo Casado, al fons, que ha endurit el discurs.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés va aprovar ahir la quarta pròrroga de l’estat d’alarma decretat pel Govern central per la pandèmia del coronavirus, que portarà les restriccions fins a les zero hores del 24 de maig. Encara que va superar el llindar de la majoria absoluta, sumant 178 vots, aquesta nova ampliació ha aconseguit menys suport que les anteriors ja que el PP s’ha passat a l’abstenció i Esquerra Republicana (ERC) al bloc del no. Tot plegat en una sessió aspra entre els blocs d’un i un altre costat i en què el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, va anunciar una jornada de dol quan tot l’Estat estigui a la fase 1.

Poc després de la votació, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha proposat al Govern espanyol que les regions sanitàries d’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre passin dilluns a la fase 1 del pla desconfinament pel coronavirus. Suposa, per exemple, que hi pugui haver reunions de deu persones, l’obertura de terrasses amb un 50% d’aforament o activitat comercial sense cita prèvia amb un aforament en aquest cas del 30%.

Vergés va comparèixer amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix, després d’assegurar que han identificat un risc epidemiològic baix a les tres regions proposades. Va detallar que les regions de Lleida, Catalunya Central, Girona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud estan en un risc moderat, i la ciutat de Barcelona és l’únic territori amb un risc epidemiològic moderat-alt. En aquest sentit, la consellera considera que “la probabilitat [que el Govern central aprovi aquest pla] és altíssima perquè és una proposta prudent avalada per criteris científics i tècnics que regeixen també a l’Estat”.

S’han basat en l’índex de creixement potencial –que analitza la probabilitat de rebrot de l’epidèmia– per definir les categories de risc: de 0 a 30, baix; entre 30 i 70, moderat; entre 70 i 100, moderat-alt, i més de 100, alt. Aquest índex és el producte de multiplicar la incidència de casos nous de coronavirus per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies i l’índex de transmissió de l’última setmana.

El risc segons cada regió sanitària és: vuit a Alt Pirineu i Aran; 18 a Terres de l’Ebre, 21 a Camp de Tarragona, 38 a Metro Nord, 46 a Catalunya Central, 58 a Metro Sud, 60 a Lleida, 65 a Girona i 91 a Barcelona. També han tingut en compte altres factors com “la descripció del territori, la capacitat del sistema de salut, el nivell de vigilància epidemiològica, la possibilitat d’identificar fonts de contagi, els punts de risc i les mesures de protecció col·lectiva”.

En un altre ordre, la sorpresa la va donar Madrid, comunitat que compta amb les pitjors dades de l’Estat i que, malgrat tot, demana entrar també dilluns a la fase 1.

Sánchez preveu una desescalada “cogovernada” amb els territoris

Pedro Sánchez va prometre ahir al Congrés una desescalada “cogovernada” en què les comunitats tindran un “paper protagonista” a l’hora de decidir i adoptar mesures, encara que la decisió final continuarà en mans del ministeri de Sanitat. Va insistir que aixecar l’estat d’alarma ara seria un “error absolut” per motius sanitaris, econòmics i socials. Així mateix, va anunciar que decretarà dol oficial i prepara un homenatge a les víctimes del Covid-19, com demana el PP.

Sánchez va dir que hi haurà “desescalada asimètrica i cogovernada” que “dirigirem junts el govern d’Espanya i les comunitats”, va explicar, malgrat que “les validacions últimes dependran del ministeri de Sanitat. Segons va indicar Sánchez, aquest serà un procés “adaptable i participatiu”. En una primera fase, les autonomies hauran de remetre al ministeri les seues propostes indicant quines províncies o territoris han de canviar de fase i les mesures que s’han d’aplicar. La proposta haurà de contenir descripció de les mesures a adoptar, basades en les que conté el pla de desescalada, però en poden afegir altres. Les comunitats tindran “capacitat interpretativa”. Hauran de sumar una anàlisi de les capacitats estratègiques del territori i, finalment, indicar aspectes econòmics, socials o de mobilitat. Segons Sánchez, el ministeri “estudiarà cada proposta amb les comunitats” i després decidirà de forma “preferentment consensuada”. A més, els territoris hauran de poder complir requisits: tenir la capacitat d’instal·lar en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i dos llits UCI per cada 10.000 habitants, entre 37 i 40 llits d’aguts per cada 10.000 habitants, i tenir actualitzat el plafó d’indicadors.

tracking