SEGRE

MÓN

Espanya podrà demanar fins a 24.000 milions del fons de rescat

Europa n’activa 240.000 per combatre el Covid || Els estats només podran finançar despeses sanitàries amb aquesta ajuda tot i que no els supervisarà la troica

El coronavirus obliga que l’Eurogrup es reuneixi a distància. A la imatge, el seu líder, Mário Centeno.

El coronavirus obliga que l’Eurogrup es reuneixi a distància. A la imatge, el seu líder, Mário Centeno.MÁRIO CENTENO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres d’Economia i Finances dels estats de l’eurozona van aconseguir ahir tancar un acord sobre les condicions d’accés als 240.000 milions d’euros del fons europeu de rescat contra el coronavirus. Així, l’Eurogrup va fixar que els governs puguin accedir a préstecs del fons fins un màxim del 2 per cent del seu PIB.

En el cas espanyol, si l’Executiu de Pedro Sánchez necessités acudir a aquest mecanisme, podria demanar fins a 24.000 milions. “L’única condició” és que els diners es destinin a despeses vinculades amb la pandèmia, “tant directes com indirectes, per curar i per a la prevenció”, van indicar els ministres al document que van consensuar.

“El control i la vigilància serà proporcional a la naturalesa d’un xoc simètric”, va explicar l’Eurogrup, que no condiciona els préstecs a la supervisió financera de la troica. Arran d’això, el president de l’Eurogrup, Mário Centeno, el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, i el director gerent del fons, Klaus Regling, van reiterar que l’ús dels fons no serà un “estigma” i que no hi haurà cap troica a fi de fer-los més atractius.

“No hi ha estigma per a cap país. Està disponible per a tothom, té unes condicions estandarditzades per accedir-hi i no hi ha cap espècie de troica. Això és molt important emfatitzar-ho”, va remarcar en aquest sentit Centeno.

Els crèdits del fons de rescat contra el coronavirus tindran un venciment de deu anys. L’objectiu de l’Eurogrup és que aquest mecanisme estigui operatiu l’1 de juny. Tanmateix, encara ha de passar alguns tràmits en parlaments nacionals, com als Països Baixos o a Alemanya. A més, després haurà de ser avalat formalment per la junta de governadors del fons europeu de rescat.

Al tancament de l’acord, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, va dir que “és una pas més en la bona direcció per a la zona euro”.

tracking