SEGRE

DIA D?EUROPA

La UE entona el 'mea culpa' per la lentitud de la resposta a la crisi

Borrell defensa que els instruments que ha utilitzat són bons però han arribat tard || El Govern demana que actuï ràpid per salvar les “persones i l’economia”

550877_1.jpg

550877_1.jpgITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alt representant en Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, va reconèixer ahir, Dia d’Europa, que l’organisme comunitari podria haver actuat amb més celeritat davant de la crisi sanitària que ha generat el coronavirus. Tanmateix, va defensar que els nous instruments desenvolupats per la Unió Europea per fer front a la pandèmia estan funcionant adequadament. “Hauríem fet el mateix, però més de pressa. Des del punt de vista de la comissió podríem haver fet més coordinació. No hem d’autoflagel·lar-nos”, va declarar Borrell, acompanyat de la ministra d’Exteriors espanyola, Arancha González Laya, al fòrum digital El Momentum Europeo. La Unión Hace la Fuerza. Per la seua part, la ministra va aprofitar l’ocasió per fer una crida a una “solidaritat sense caritat” i a la cohesió entre nord i sud com a condició imprescindible per superar aquesta crisi, ja que en aquest sentit, encara existeix una distància considerable. Així mateix, tant Laya com Borrell van defensar que cap ciutadà, institució o estat membre està per sobre del dret europeu i aquest principi és bàsic per al funcionament de la UE amb referència a la sentència del Constitucional alemany contra el programa de compra de deute del BCE.

Per la seua banda, la Generalitat va aprofitar la celebració per demanar que la UE actuï “de la forma més ràpida possible per rescatar les persones i les economies dels països membres”, així com “va reaccionar per salvar el sistema financer” en l’anterior crisi.

D’altra banda, les regions europees van avisar els líders de la UE de la necessitat de comptar amb una política de cohesió forta com a pilar “essencial” en el pla de recuperació, mentre van reivindicar la tasca de les autoritats locals per contenir la pandèmia.

Berlín contribuirà que Brussel·les surti reforçada de la pandèmia La cancellera, Angela Merkel, va dir ahir amb motiu del Dia d’Europa que Berlín farà la seua part perquè la UE sigui més forta després de la crisi del coronavirus. “El nostre objectiu és que Europa surti més forta de la pandèmia”, va dir la cancellera de la primera potència de la UE. Per la seua banda, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va recordar que Schuman va sustentar la seua declaració sobre els conceptes de “solidaritat, igualtat, i igualtat d’oportunitats per a tothom” i va assenyalar que això és el que la UE necessita ara.

tracking