SEGRE

PROCÉS PARTITS

ERC i PSC apressen Torra a fixar la data de les eleccions anticipades

Els republicans fan una crida a evitar una “interferència” del Suprem si es confirma la inhabilitació del president || Albiach també demana votar després de la pandèmia

El president Torra i el vicepresident Aragonès al Parlament, en una imatge del desembre del 2019.

El president Torra i el vicepresident Aragonès al Parlament, en una imatge del desembre del 2019.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, van instar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, que fixi un calendari electoral per celebrar els comicis anticipats que va anunciar abans de la pandèmia de coronavirus. Així, Vilalta va apressar a “consensuar” una data a fi d’evitar una “interferència” del Tribunal Suprem, que s’ha de pronunciar sobre el recurs de Torra contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l’inhabilita per desobediència. I és que en cas que els magistrats confirmessin la condemna imposada al president per no haver retirat els llaços grocs de la Generalitat abans de les eleccions generals del 28 d’abril de l’any passat, els esdeveniments es precipitarien i seria el Suprem, com ja va advertir el líder dels republicans, Oriol Junqueras, la setmana passada, el que condicionaria el calendari electoral català. “No podem deixar que l’activitat política la marquin el Tribunal Suprem i la repressió”, va manifestar la lleidatana, que va afegir que “és molt millor que la decisió sobre el futur de Catalunya, més en un moment com l’actual, estigui en mans de la ciutadania i del Govern”.

En la mateixa línia, Iceta va assenyalar que Torra “es va comprometre” a tancar un “horitzó electoral” just abans que es desencadenés la pandèmia de coronavirus i va afirmar que “està obligat a fixar-lo” en vista al fet que “l’hi demanen els seus socis al Govern” i espera la resolució del Suprem. “Sigui coherent amb el que va anunciar”, li va demanar el líder dels socialistes catalans al president. Per la seua part, Albiach va afirmar que JxCat i ERC ja no tenen un full de ruta compartit. “Catalunya necessita eleccions”, va concloure.

La Fiscalia s’oposa a un permís de Jordi Sànchez perquè pugui sortir de la presó

Per la seua banda, el vicepresident, Pere Aragonès, d’ERC, va manifestar que, en un moment de crisi com l’actual, “en l’últim en el que es pensa és en unes eleccions”. De la mateixa manera, el president ja va dir diumenge que és “estrany” pensar ara a anar a les urnes. El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, també va afirmar que no és moment de la “ruleta de calendaris”.

En un altre ordre de coses, la Fiscalia va presentar ahir un escrit d’oposició contra la decisió de la junta de la presó de Lledoners del 5 de març d’atorgar un permís a l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez.

tracking