SEGRE

ESPANYA

Madrid torna a demanar a Sanitat passar a la fase 1 de la desescalada

Puig diu que la seua comunitat no vol confrontació, sinó claredat || Simón avisa de possibles repunts com a Corea i Alemanya “si no fem les coses bé”

Vista d’una terrassa de Santander ahir dilluns, el primer dia de la fase 1 de la desescalada.

Vista d’una terrassa de Santander ahir dilluns, el primer dia de la fase 1 de la desescalada.EFE/ROMÁN G. AGUILERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat de Madrid va demanar ahir al Govern central que el territori passi a la fase 1 el 18 de maig, i per fer-ho l’Executiu d’Isabel Ayuso presentarà un nou informe aquesta mateixa setmana. Així l’hi va traslladar el Govern madrileny al ministeri de Sanitat, i va posar èmfasi en el fet que l’ús de les mascaretes i altres mesures d’autocura per part de la població “seran fonamentals en la desescalada”.

Per la seua part, Ayuso va reconèixer haver comès un “error” al canviar el significat de la D de Covid-19 per desembre en comptes de disease (malaltia), situació que va crear un gran enrenou a les xarxes socials. A primera hora, en una entrevista, la dirigent regional va assenyalar que el virus feia molt temps que estava “campant al seu aire per totes bandes” i que d’aquí provenia el seu nom. “Per això es diu Covid-19 perquè és coronavirus-desembre-19”, va declarar.

El vicepresident Juan Marín critica el “diferent tracte” entre territoris per passar de fase

Per la seua banda, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va assegurar que es coordinaran amb el ministeri de Sanitat i acatarà els paràmetres de la “nova dinàmica” que faltin per complir per passar de la fase 0 a la 1 de desescalada. Puig va intentar deslligar aquest malestar de qualsevol “tipus d’enfrontament” i va reconèixer la complexitat de la situació, però va insistir que la comunitat ja complia la setmana passada tots els criteris establerts pel ministeri de Sanitat, i finalment se’n van afegir de nous, com les proves a sospitosos.

Des d’Andalusia, el vicepresident autonòmic, Juan Marín, va criticar que ni Granada ni Màlaga no han pogut passar a la fase 1 per “raons polítiques”, i va dir que no entén per què en alguns llocs s’ha autoritzat desescalar per districtes sanitaris i a Andalusia no. Per la seua banda, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va considerar que seria bo saber el nom del comitè d’Experts de la desescalada, si bé va opinar que no és un debat “substancial”.

El nombre de morts per Covid-19 va caure ahir a tot l’Estat a 123, la xifra més baixa des del 18 de març, amb la qual cosa ja sumen 26.744, i la de contagis confirmats per PCR es va desplomar a 373, una dada que no es veia des del dia 9 d’aquell mateix mes i que eleva el total a 227.436.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va valorar les “dades favorables” de l’evolució de l’epidèmia a Espanya, però va avisar que “si no fem les coses bé” hi podria haver rebrots com ha passat a Corea del Sud i Alemanya.

tracking