SEGRE

MÓN

Brussel·les proposa un pla en 3 fases per retirar els controls fronterers

La Comissió Europea pretén salvar la temporada turística || La mobilitat entre els estats en la mateixa situació hauria de ser “pràcticament il·limitada”

Control de la Policia Nacional a la frontera de Feces de Abaixo, entre Galícia i Portugal.

Control de la Policia Nacional a la frontera de Feces de Abaixo, entre Galícia i Portugal.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea té previst aprovar avui un full de ruta per orientar els estats membres en el procés gradual de desescalada de les mesures contra el coronavirus. El pla, al qual donarà llum verda la Comissió Europea, pretén, d’una banda, garantir una sortida ordenada del confinament que disminueixi el risc de rebrots i, de l’altra, intentar salvar la temporada turística d’estiu. I és que els ciutadans de la UE fan 385 milions de viatges turístics entre el juny i l’agost i es gasten 190.000 milions d’euros, segons la mateixa Comissió. La proposta comunitària, avançada ahir a la nit per El País, estableix una guia en tres fases per passar de la situació actual de restriccions a la mobilitat a la retirada dels controls fronterers i el restabliment de la lliure circulació a tota la UE.

Entre els dos extrems, que es corresponen amb les fases zero i dos, els estats membres aplicarien un estadi intermedi, la fase 1. En aquesta, “les restriccions als viatges i els controls fronterers s’han de retirar gradualment si l’evolució epidemiològica manté la seua tendència positiva”, explica el document de la Comissió Europea, que així mateix preveu que el pas d’una fase a l’altra es faci en funció de la mateixa avaluació que emprengui cada Estat.

En aquest sentit, Brussel·les recomana que, per passar a la fase 1, el país “assoleixi un nivell prou baix de contagis”. En aquest estadi intermedi, cap al qual avancen els territoris més afectats per la pandèmia al Vell Continent, els ciutadans haurien de poder desplaçar-se per la UE per motius professionals i fins i tot personals, si els membres d’una mateixa unitat familiar es troben en diversos estats del club comunitari. Igualment, Brussel·les considera que la mobilitat entre els països que estiguin en la mateixa fase hauria de ser “pràcticament il·limitada”, sempre que s’apliquin els protocols de seguretat.

tracking