SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central negocia una altra pròrroga d'un mes de l'estat d'alarma

Sánchez s’obre a canvis i a incloure ara peticions dels diferents partits per tirar-la endavant || Casado anuncia que els populars es posicionaran en el ‘no’

Nombroses persones passejant diumenge per una carretera convertida en zona de vianants a Madrid.

Nombroses persones passejant diumenge per una carretera convertida en zona de vianants a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol busca suports per a una nova pròrroga de l’estat d’alarma, però aquesta vegada d’un mes de durada, segons va avançar ahir El Confidencial. Per aconseguir l’última ampliació, de quinze dies com les tres anteriors i que serà vigent fins al 24 de maig, l’Executiu es va trobar amb el rebuig dels independentistes catalans i l’abstenció dels populars i va haver d’aferrar-se al suport de Ciutadans i PNB. Ara, l’Executiu planteja als partits que li facin arribar propostes i està obert a fer canvis en profunditat en el model d’aplicació de l’alarma.

La vicepresidenta Carmen Calvo ha estat la que s’ha dirigit a altres forces polítiques, inclòs el Partit Popular però deixant fora Vox, per temptejar-los sobre la possibilitat d’un acord. Calvo ha plantejat als grups parlamentaris que li facin arribar les seues propostes, com les dels grups nacionalistes i independentistes, que reclamen el retorn de competències. Es tractaria, segons fonts parlamentàries, d’aplicar “un altre estat d’alarma” recollint les principals peticions dels grups clau que han de permetre l’aprovació. En l’últim debat Partit Popular, Esquerra Republicana, JxCat i el PNB van anunciar que no donarien suport a cap altra ampliació i per això ara l’Executiu intenta buscar una nova aritmètica que li permeti poder tirar-la endavant.

L’article 116.2 de la Constitució que fa referència a l’estat d’alarma el limita a un “màxim de 15 dies” si el Govern l’aplica mitjançant un decret acordat en Consell de Ministres i assenyala que només podrà prorrogar-se en cas que així ho autoritzi el Congrés, si bé no diu res sobre el termini d’aquesta pròrroga.

De moment Pedro Sánchez es va reunir ahir amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb la qual va parlar de continuar treballant en la recerca d’acords futurs. Encara que segons fonts de la formació, no va plantejar la possibilitat de plantejar una nova pròrroga d’un mes.

D’altra banda, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va traslladar aquest dilluns a Carmen Calvo el rebuig dels populars a una cinquena pròrroga i li va presentar “un pla de desescalada jurídica, alternativa”, ja que considera que la que està dirigint Sánchez està sent “caòtica i partidista”.

tracking