SEGRE

ÒBIT POLÍTICA

Adéu al Califa Roig, el líder històric que va portar IU a ser tercera força

El polític andalús de 78 anys ha mort per problemes cardíacs després d'una setmana ingressat a l'hospital || Va coordinar el partit entre els anys 1989 i 2000

Julio Anguita es va retirar de la primera línia política i va renunciar a la pensió com a exdiputat.

Julio Anguita es va retirar de la primera línia política i va renunciar a la pensió com a exdiputat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’històric dirigent d’Izquierda Unida (IU) i exalcalde de Còrdova, Julio Anguita, va morir ahir amb 78 anys d’edat després que fa una setmana fos ingressat en estat crític a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova al patir una parada cardíaca. Anguita ja havia patit prèviament diversos atacs de cor que el van portar a ser intervingut quirúrgicament en dos ocasions. El primer infart el va patir l’any 1993 a Barcelona. Fins i tot va publicar Corazón rojo. La vida después de un infarto, on relatava la seua experiència després de viure aquest problema de salut.

Anguita va ser una de les figures claus en l’organització i la representació de l’esquerra en la història recent d’Espanya. El 1972 va ingressar el Partit Comunista Espanyol (PCE), del qual seria secretari general i amb el qual va aconseguir, el 1979, l’alcaldia de Còrdova. Durant aquella etapa va ser anomenat el Califa Roig, al ser l’únic alcalde comunista d’una capital espanyola des de la Segona República. Després de sortir del govern municipal Anguita va ser candidat a la Presidència de la Junta d’Andalusia el 1986 al capdavant de l’acabada d’estrenar coalició IU, de la qual es convertiria en coordinador general entre 1989 i 2000. El 1996, com a candidat a la presidència del Govern, va conduir IU a ser la tercera força parlamentària, amb 21 escons, només superada pel PP i el PSOE. També serà recordat per la famosa “pinça” amb el PP de José María Aznar contra les polítiques de Felipe González en la seua última etapa. Després de comunicar-se la seua mort, polítics de tots els colors van traslladar el seu condol a la família. L’actual coordinador federal d’IU i ministre de Consum, Alberto Garzón, ha agraït a Anguita la seua “inspiració” i exemple, mentre el president del Govern, el socialista Pedro Sánchez, va elogiar la seua defensa “incansable per la igualtat i la justícia social”. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, el va recordar com un polític que “es va atrevir sempre a assenyalar el poder”. Per la seua part, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, li va reconèixer la capacitat per “arribar a acords malgrat les discrepàncies”. El líder del PP, Pablo Casado, es va referir a ell com un polític que “ha defensat els seus ideals amb passió a l’Espanya democràtica, plural i oberta que tots volem”.

Julio Anguita va ser el primer alcalde comunista d’una capital, Còrdova, des de la Segona República

L’alcalde de Còrdova, José María Bellido (PP), va firmar un decret per declarar tres dies de dol oficial a la ciutat.

tracking