SEGRE

FRANÇA POLÍTICA

El macronisme perd l'ala esquerra i es queda sense majoria absoluta

L'escissió forma el seu propi partit

Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron, va perdre ahir dimarts la seua majoria absoluta a l’Assemblea Nacional després de la creació d’un nou grup de dissidents que l’acusa d’haver-se allunyat dels ideals que el van portar al poder el 2017.

Els 17 diputats de la nova estructura Ecologia, Democràcia, Solidaritat (EDS) –set dels quals procedents de les files oficialistes i la resta, majoritàriament antics integrants– deixen el grup macronista a un escó dels 289 necessaris per no requerir suports externs a la Cambra Baixa. A Macron, que va fer de la locució “alhora” l’eix de la seua filosofia de govern i es va guanyar amb aquest gir lingüístic la mofa dels qui l’acusen de defensar una cosa i la contrària, li surt ara la competència d’un grup que diu no estar “ni a la majoria ni a l’oposició”.

El cop és més simbòlic que polític: LREM continua comptant amb la fidelitat dels 46 escons del centrista MoDem, però el cisma evidencia la dificultat de mantenir la cohesió en un partit que va portar a l’hemicicle fa tres anys molts neòfits sense experiència política. “Serem un grup positiu, de proposta, de coalició i innovació. Volem aportar un nou impuls. Serem exigents, no per imposar un dogma, sinó perquè la urgència ecològica i solidària ens hi obliga”, va dir en la presentació de l’EDS el seu copresident, l’exmacronista Matthieu Orphelin, que comparteix amb Paula Forteza el lideratge d’un col·lectiu que abandera una doctrina més social.

tracking