SEGRE

PROCÉS PARLAMENT

Esquerra pressiona els socialistes amb el rei i l'amnistia dels presos

En les conclusions de la comissió d'investigació del 155 || Recrimina a Marlaska que condecori agents per l'1-O, i el ministre defensa l'actuació policial

Càrregues policials contra votants a la Mariola durant el referèndum de l’1-O.

Càrregues policials contra votants a la Mariola durant el referèndum de l’1-O.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC va presentar ahir al Parlament les seues conclusions sobre la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155 a Catalunya, en les quals exigeix l’abdicació de Felip VI “per salut democràtica” i l’aprovació d’una llei d’amnistia perquè els líders independentistes empresonats per l’1-O surtin en llibertat. Només així, segons el parer dels d’Oriol Junqueras, es podran revertir els efectes i les conseqüències de la intervenció de les institucions catalanes des de Madrid entre finals d’octubre del 2017 i la primavera del 2018. Segons el document, el rei “va abandonar completament la màscara de neutralitat amb què s’havia justificat la monarquia” amb el seu discurs del 3-O. Igualment, ERC sosté que l’amnistia “és l’únic mecanisme legal que permet la transició d’una situació d’excepció i persecució penal a una situació de diàleg i de democràcia”, alhora que “representa un mecanisme de reparació col·lectiva”. A més a més, els republicans subratllen que l’amnistia no és un objectiu, sinó un “prerequisit” per a la resolució del conflicte polític.

D’altra banda, les conclusions dels republicans arremeten també contra el PSOE, que considera “plenament coresponsable de l’aplicació i gestió de l’article 155”. Així mateix, denuncien la “complicitat” del PSC i de les faccions catalanes del Partit Popular i Ciutadans en la intervenció de la Generalitat. També ERC adverteix que l’aplicació del 155 a Catalunya va establir una “involució” a Espanya, un “cop d’Estat inconstitucional” i la culminació en l’aplicació d’eines “matusseres, demofòbiques i reaccionàries” contra l’independentisme.

Els republicans titllen de “nyap” les eines de l’Estat per combatre l’independentisme el 2017

En paral·lel, la diputada d’Esquerra Republicana al Congrés Montse Bassa va criticar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per condecorar agents que van participar en el dispositiu policial de l’1-O. Durant la sessió de control a l’Executiu de coalició a la cambra baixa, la germana de Dolors Bassa, que va ser consellera de Treball en el Govern de Carles Puigdemont i que compleix condemna a la presó de Puig de les Basses pel referèndum, va lamentar que la Moncloa “legitimi una policia molt poc democràtica” i la “perillosa deriva feixista” al cos.

Per la seua part, Grande-Marlaska va replicar que les distincions s’han atorgat per fets “concrets i adequats”, i va instar els republicans a tornar al diàleg i a “mirar al futur”.

tracking