SEGRE

CATALUNYAESPANYA

El Parlament aprova unànimement investigar la gestió de residències

Aragonès nega mala praxi i la Cambra avala la competència per a Salut || La Generalitat sanciona un centre sociosanitari per falta d'atenció a pacients

L’ús de les mascaretes és ja generalitzat als carrers i als llocs tancats.

L’ús de les mascaretes és ja generalitzat als carrers i als llocs tancats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir crear una comissió per investigar la gestió de les residències d’ancians durant el coronavirus, proposta a la qual van donar suport tots els grups. La comissió analitzarà les causes que han pogut provocar “la pèrdua de vides i si aquestes s’haguessin pogut evitar”, segons la proposta, promoguda per la CUP i firmada per tota l’oposició. També pretén identificar què podrien haver facilitat la protecció de la vida dels residents. L’oposició va carregar contra la Generalitat, mentre el vicepresident, Pere Aragonès, va negar mala praxi en un ple en el qual el Parlament va aprovar formalment que Salut assumeixi les competències en residències. Cs va demanar retallar en “xiringuitos polítics” per destinar més recursos als ciutadans i el PSC va negar que l’oposició utilitzi les víctimes contra el Govern. Els comuns van reclamar canvis en el model i la CUP va denunciar la infradotació econòmica dels centres. El PP va al·ludir a falta de criteris clars del Govern. JxCat i ERC no van firmar la proposta, encara que li van donar suport. JxCat considera que una causa de la situació és el finançament d’aquests centres, que creu que han d’incloure més atenció sanitària. ERC va centrar part de les seues crítiques a l’Estat per “recentralitzar”.

D’altra banda, Salut iniciarà el procés per sancionar el centre sociosanitari de Barcelona Hestia Palau per almenys dos casos de falta d’atenció a pacients o falta d’informació a les famílies. La Generalitat també investiga sis casos més, que també ha comunicat a Fiscalia, i una vintena de famílies s’han organitzat a través de les xarxes per denunciar mala praxi mèdica. La directora del Grup Hestia Alliance, Eva Luque, va explicar a TV3 que la comunicació amb les famílies ha estat el seu error més important i va defensar que s’han practicat tests i cures d’higiene a tots els pacients.

D’altra banda, el ministeri de Sanitat es va reunir amb representants autonòmics per prendre una decisió sobre quins territoris passen a una nova fase. El País Valencià es va convertir en el primer a frenar la seua desescalada i esperarà una setmana més per demanar el pas a 2. Madrid i les àrees de Barcelona que es mantenen en la fase zero aspiren a passar a la 1. La decisió final es coneixerà avui.

La conselleria de Salut no va oferir l’habitual balanç i a partir d’avui ho farà cada matí. Sense dades de Catalunya, la xifra de morts diaris a Espanya va tenir la major caiguda fins avui amb 48. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar que els nous casos detectats es deuen a les proves “massives” en col·lectius sanitaris o residències i a “petits brots localitzats”.

L’ús de les mascaretes és ja generalitzat als carrers i als llocs tancats.

L’ús de les mascaretes és ja generalitzat als carrers i als llocs tancats.EUROPA PRESS

tracking