SEGRE

ESNOTICIA

Torra exigeix 13.000 milions a Sánchez, que estudia accelerar la desescalada

La Generalitat reclama, d'altra banda, més marge de dèficit i exercir l'autodeterminació

El president Torra, ahir, durant la seua intervenció en la reunió de líders autonòmics.

El president Torra, ahir, durant la seua intervenció en la reunió de líders autonòmics.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir al cap de l'Executiu central, Pedro Sánchez, el pagament dels 13.000 milions que deu l'Estat a Catalunya. El socialista, per la seua part, va revelar que estudia accelerar la desescalada en alguns territoris i que al juny entregarà 6.000 milions a les comunitats perquè afrontin la pandèmia.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir al cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que transfereixi 13.000 milions d’euros a Catalunya per fer front a la pandèmia de coronavirus. Per la seua part, el mandatari socialista va revelar, durant l’onzena reunió de líders autonòmics, que sospesa accelerar la desescalada en algunes comunitats. Aquests territoris sortirien de l’estat d’alarma “en dates pròximes”, va afirmar.

Torra va manifestar que l’Estat té un deute de 13.000 milions amb Catalunya. D’aquesta quantitat, 9.000 milions corresponen al deute històric acumulat i els restants 4.000 milions són per les despeses extraordinàries del sistema sanitari per combatre el coronavirus. El president va exigir a Sánchez que pagui el que deu a la Generalitat, alhora que va reclamar la devolució de les competències sostretes amb el decret de l’estat d’alarma. Altrament, va subratllar que s’oposarà de nou a una altra pròrroga en el cas que el Gabinet de PSOE i Unides Podem la sol·licitessin. A més, Torra va demanar un major marge de dèficit i va advocar per allargar “tot el que sigui necessari” el termini dels expedients de regulació transitòria d’ocupació (ERTO), “sobretot al sector turístic”. Arran d’això, va denunciar que “milers de treballadors continuen sense haver cobrat” les prestacions que els corresponen al veure’s afectats per aquests expedients. “No pot passar ni un dia més que estiguin sense cobrar”, va concloure. El president també va exigir davant de Sánchez i els líders autonòmics que Catalunya ha de poder exercir el dret a l’autodeterminació.

Torra aposta també per allargar els ERTO “tot el que calgui” i insisteix a recuperar competències

La renda mínima, que serà “complementària” a la de les comunitats, arribarà a 2,3 milions de persones

D’altra banda, Sánchez va explicar que estudia la possibilitat d’accelerar la desescalada en algunes comunitats autònomes que, “en pròximes dates”, abandonarien l’estat d’alarma. En aquest sentit, va supeditar l’aplicació d’aquesta mesura a l’evolució positiva de la pandèmia. No obstant, Sánchez va defensar el manteniment de l’estat d’alarma com a instrument “per garantir la mobilitat”.

A més, el cap de l’Executiu central va aprofitar la trobada amb els dirigents autonòmics per anunciar que al juny rebran els primers 6.000 milions del fons estatal de 16.000 milions perquè les comunitats facin front al coronavirus. La resta dels diners la rebran en tres pagaments al setembre, al novembre i al desembre. D’aquest fons, 10.000 milions es destinaran a la despesa sanitària, 5.000 milions a cobrir la caiguda d’ingressos de les autonomies i 1.000 milions a despesa social.

D’altra banda, Sánchez va animar els presidents de les comunitats a potenciar el turisme interior perquè “empenyi i tiri del carro” de cara a la temporada d’estiu. A més, va assegurar que, a finals de la primera setmana de juny, es coneixeran els resultats de la segona onada de l’estudi de seroprevalença impulsat pel ministeri de Sanitat. Encara que siguin resultats preliminars, Sánchez va dir que seran “significatius”.

tracking