SEGRE

ESNOTICIA

Marlaska cessa el coronel Pérez de los Cobos, que investigava el 8-M

Per “falta de confiança” en ell, després d'un informe de la Guàrdia Civil al jutge que qüestiona Simón || Va ser el coordinador policial per impedir l'1-O

Imatge d’arxiu del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, destituït ahir.

Imatge d’arxiu del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, destituït ahir.EFE/ RODRIGO JIMENEZ/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha cessat “per pèrdua de confiança” el cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, segons van confirmar ahir fonts d’aquest departament. Tanmateix, sectors de l’Institut Armat van relacionar el cessament amb els informes judicialitzats i declarats secrets sobre la manifestació feminista del 8-M i la gestió del responsable del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, davant de la pandèmia de Covid-19. En concret, Simón no hi sortiria ben parat i se li atribuiria fins i tot diversos delictes a l’haver ignorat informes que apuntaven a riscos de contagis en una manifestació que es preveia multitudinària.

Els informes els va encarregar la jutge Carmen Rodríguez Medel, titular del jutjat 51 de Madrid, que manté obertes unes diligències en les quals ha encarregat la Guàrdia Civil que investigui com van actuar les autoritats sanitàries i la delegació del Govern durant l’origen de la pandèmia.

Durant les últimes setmanes, Pérez de los Cobos també ha supervisat dispositius davant de les protestes durant l’estat d’alarma per la gestió del Govern, entre les quals la que va prohibir amb tanques el pas –tret de residents– a Galapagar, on viuen els ministres i dirigents de Podem Pablo Iglesias i Irene Montero.

El coronel, amb experiència anterior en la lluita contra el terrorisme, va ser el coordinador elegit per la Fiscalia per al dispositiu contra el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya. Llavors era un càrrec clau al ministeri de l’Interior que dirigia Juan Ignacio Zoido, en què ocupava el lloc de director del Gabinet de Coordinació i Estudis, dins de la Secretaria d’Estat de Seguretat. Al ministeri va arribar de la mà d’Alfredo Pérez Rubalcaba.

El seu testimoni va ser un dels clau perquè el Tribunal Suprem condemnés els líders independentistes. El mes de gener va ratificar a l’Audiència Nacional la seua declaració, en aquest cas al judici contra Josep Lluís Trapero, el cap dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O, del qual va arribar a dir que l’hauria rellevat si a més de coordinador hagués tingut capacitat per fer-ho, a causa de l’actitud del cos policial l’1-O.

Al seu torn, Vox vol que el ministre de l’Interior aclareixi si aquest cessament està relacionat amb el dispositiu de seguretat desplegat a l’habitatge del vicepresident segon, Pablo Iglesias, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, o bé amb la investigació de la manifestació del 8-M. Així mateix, diverses organitzacions de la Guàrdia Civil van criticar obertament el cessament de De los Cobos.

Des de Catalunya, l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, va dir després del cessament del que va ser coordinador de l’actuació policial de l’1-O: “Que ningú no es faci il·lusions, no el cessen per l’actuació de l’1-O.” En aquest sentit, el president del grup parlamentari d’Unides Podem i líder d’ECP, Jaume Asens, va afirmar que és De los Cobos “qui hauria d’esperar sentència, i no Trapero”.

L’ANC va afirmar que el cessament del coronel de la Guàrdia Civil ha arribat “tard”, i va assegurar que no n’hi ha prou davant de la seua actuació l’1-O.

tracking