SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

Marlaska cessa el número tres de la Guàrdia Civil i aguditza la crisi

Els tres partits de dretes reclamen al Congrés el cap del ministre || L'independentisme denuncia que Pérez de los Cobos ja va “enganyar” durant el procés

El ministre Marlaska saludant ahir minuts abans d’una de les seues sessions més dures al Congrés.

El ministre Marlaska saludant ahir minuts abans d’una de les seues sessions més dures al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió de control que es va celebrar ahir al Congrés va estar marcada per la polèmica destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil a Madrid, vinculada a un informe negatiu sobre si les manifestacions del 8-M van provocar una extensió del Covid-19. Hores després, la polèmica creixia amb el cessament del número 3 de la Guàrdia Civil. Entre desqualificacions com “indigne” i “miserable” els partits de dretes van demanar la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que van acusar de cessar De los Cobos per “obeir la llei” i negar-se a passar-li informació sobre l’informe que el cos preparava. A més el van acusar d’utilitzar l’equiparació salarial entre els cossos de seguretat com una “cortina de fum”. Marlaska va insistir que desconeixia l’informe i que mai ha incorregut en ingerències. Per la seua part, eldiario.es va avançar que la Guàrdia Civil va alterar la declaració d’un testimoni a l’informe que va entregar a la jutge per inculpar el Govern central.

Per la seua banda, les forces independentistes (ERC i JxCat) van aprofitar la tempesta política que ha generat el cessament de De los Cobos per recordar al Govern espanyol que els seus “enganys” i “manipulacions” no vénen d’ara sinó que ja va fer el mateix contra els líders del procés. Hores més tard, Interior va anunciar el cessament del número tres de la Guàrdia Civil, el tinent general Fernando Santafé. Igual com amb De los Cobos, Marlaska va justificar que el canvi ve motivat per una renovació del cos, però intensificava la crisi. Abans de la bronca sobre De los Cobos, Pedro Sánchez va defensar la derogació de la reforma laboral i va emmarcar el procés en el diàleg social “trencat pel PP”. També va acusar el líder popular, Pablo Casado, d’haver convertit la seua estratègia d’oposició en un “concurs de posats” amb Vox. ERC va carregar contra els pactes de Sánchez amb Cs per tirar endavant les pròrrogues de l’estat d’alarma i va advertir del “perill” de “donar aire a la dreta”. El clímax de la crispació que hi va haver durant tota la sessió va arribar amb un enfrontament entre la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, i el vicepresident, Pablo Iglesias. La diputada va dir al líder de Podem “fill de terrorista” després que ell digués que el seu pare va pertànyer al Front Revolucionari Antifeixista Patriòtic. Davant d’això, el vicepresident la va acusar de cometre un “delicte” i va avançar que animarà el seu pare a denunciar-la.

tracking