SEGRE

Dispersen una protesta a Washington perquè Trump es faci una foto amb una bíblia davant d'una església

Els EUA viuen un nova nit d'aldarulls quan es compleix una setmana de la mort de Floyd

Els EUA viuen un nova nit d'aldarulls quan es compleix una setmana de la mort de FloydEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els manifestants apostats aquest dilluns davant la Casa Blanca van ser dispersats amb gasos lacrimògens poc abans que el president dels EUA, Donald Trump, abandonés la seua residència per travessar caminant la plaça que ha acollit les protestes dels tres últims dies i posés amb una bíblia a la mà davant d’una coneguda església de la capital. Just abans que entrés en vigor el toc de queda al Districte de Colúmbia, que allotja a Washington, la Policia va aclarir Lafayette Square, el parc situat davant la Casa Blanca, que el mandatari, envoltat d’alguns dels seus assessors, va travessar per dirigir-se a l’església episcopal de Saint John, en la qual han resat tots els presidents nord-americans des del segle XIX.

Trump va posar davant de les càmeres amb una bíblia a la mà davant les finestres tapiades de l’església, al soterrani de la qual es va desencadenar diumenge a la nit un incendi enmig dels intensos aldarulls.

UNA DECISIÓ VERGONYOSA

L’alcaldessa del Districte de Colúmbia, Muriel Bowser, va criticar l’atac de la policia federal als manifestants, que davant del bloqueig van romandre allunyats de la mansió presidencial. "Vaig imposar un toc de queda a les 7 pm (23.00 hora GMT). 25 minuts abans del toc de queda i sense provocació, la policia federal va utilitzar municions contra manifestants pacífics davant la Casa Blanca, un acte que farà que el treball dels agents del Departament de Policia del Districte de Colúmbia sigui més complicat. Vergonyós!", va tuitejar.

L’edil va acabar el seu missatge instant als veïns de Washington a què marxessin a casa i es mantinguessin sans i estalvis. També la mateixa encarregada de l’església, Mariann Budde, va expressar al diari The Washington Post la seua "indignació". "Estic perplexa. Necessitem lideratge moral i el president ha fet tot per dividir-nos i acaba d’utilitzar un dels símbols més sagrats de la tradició judeocristana", va explicar Budde, que va passar la jornada entregant botelles d’aigua als manifestants i cridant a la protesta pacífica.

A les crítiques es va afegir el virtual candidat demòcrata a la Presidència, l’exvicepresident Joe Biden, qui va escriure en el seu compte de Twitter: "va llançar gasos lacrimògens a manifestants pacífics i va disparar bales de goma per a una foto". "Està utilitzant l’Exèrcit nord-americà contra el poble nord-americà", es va queixar, sense esmentar directament Trump.

Els Estats Units enfronten una onada de protestes arran de la mort de George Floyd, un home afroamericà que va morir en mans d’un policia blanc a Mineápolis (EUA) fa una setmana .

RECURSOS FEDERALS PER ATURAR|DETENIR DISTURBIS|ALDARULLS

Abans de posar davant de l’església, el president va anunciar el desplegament de "milers i milers de soldats fortament armats" a Washington. "Estic mobilitzant tots els recursos federals, civils i militars disponibles per detenir els aldarulls i els saquejos per posar fi a la destrucció i els incendis provocats i per protegir els drets dels nord-americans que respecten la llei", va dir el mandatari en un discurs en el Roserar de la Casa Blanca després del qual no va acceptar les preguntes de la premsa.

El mandatari va confirmar la tramesa de "milers i milers de soldats fortament armats, personal militar i oficines d’aplicació de la llei per aturar|detenir els aldarulls, els saquejos, el vandalisme, els assalts i la destrucció desenfrenada de propietats" a Washington.

Segons Trump, la restricció, que va començar aquest dilluns quatre hores abans, a les 19.00 hora local, en Washington DC "s’aplicarà estrictament".

PROTESTES NO CESSEN

Però Estats Units va tornar a viure una nit de protestes i aldarulls, malgrat els tocs de queda declarats a les principals ciutats. A la capital, Washington DC, alguns manifestants van romandre a certes zones del centre de la ciutat, entre ells grups que llançaven pedres i destruïen els aparadors de les botigues|tendes.

Mentrestant, a Nova York, en caure el sol, van començar els primers saquejos en la que suposa la cinquena jornada consecutiva de protestes a la ciutat per la mort de Floyd.

L’enorme botiga de Microsoft de la luxosa Cinquena Avinguda va ser saquejada per joves manifestants malgrat els grans taulers de fusta col·locats a les portes de l’establiment per provar|tractar d’evitar un atac.

No es van lliurar tampoc les botigues de Nintendo, Michael Kors, Kate Spade o Barnes and Noble de la Cinquena Avinguda, mentre que la policia es va enfrontar amb joves que van irrompre en un establiment ubicat al Rockefeller Center. També es va conèixer que els manifestants seguien als carrers a Los Angeles (Califòrnia) i Chicago, en l’estat d’Illinois.

tracking