SEGRE

ESNOTICIA

Illa contradiu Ábalos i deixa per a la fase 4 viatjar entre comunitats

El ministre de Sanitat només preveu viatges entre les regions sanitàries i províncies de cada CCAA en fase 3 || El de Transports apostava per ampliar la mobilitat

Terrasses de bars amb pocs clients dissabte passat a la travessia de la C-13 a Sort.

Terrasses de bars amb pocs clients dissabte passat a la travessia de la C-13 a Sort.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar que no es permetran els viatges fora dels límits de cada comunitat autònoma fins a arribar a la fase 4 de la desescalada, coneguda també com a nova normalitat. Durant la fase tres, a la qual el Pirineu i gran part d’Espanya hauran d’arribar dilluns, només planteja mobilitat entre regions sanitàries i províncies de cada comunitat. Illa va contradir així el ministre de Transport, José Luis Ábalos, que dilluns va obrir la porta que les persones poguessin traslladar-se sense restriccions entre territoris en fase tres (vegeu SEGRE d’ahir).

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Illa va recordar que les autonomies passaran a tenir “governança plena” a la fase 3, i que això implica que podran decidir si permeten la mobilitat entre les unitats territorials de la seua pròpia comunitat. Va afegir que fins i tot podran decidir el seu progrés a la “nova normalitat”, “moment en què es pot donar la mobilitat” entre les diferents comunitats autònomes.

“Correspon als presidents de les comunitats autònomes l’adopció de l’accés a la nova normalitat”, va subratllar. Fins ara la desescalada ha seguit terminis de catorze dies, en els quals cada comunitat proposava quines regions sanitàries o províncies passaven a la següent etapa. En el cas de Lleida, espera arribar a la 2 dilluns després de prorrogar la 1 per un repunt de casos; mentre que es dóna per fet que el Pirineu arribarà a la 3. A l’espera que les normes sobre la mobilitat en la fase 3 es plasmin en normes publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), són molts els dubtes entre la població sobre aquesta qüestió.

El president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, tem que, malgrat que el Pirineu entri en fase 3 dilluns que ve, la mobilitat quedi limitada a l’interior de la regió sanitària tal com està ara, ja que “teòricament, els turistes no poden passar per territoris que no hagin arribat a la fase 3”. En cas de ser així, “el problema és que el Pirineu quedarà bloquejat” a l’estar envoltat de regions encara en fase 2 i amb la frontera francesa tancada fins al dia 21 de juny, segons indiquen les previsions.

tracking