SEGRE

ESPANYA

Sanitat no reporta noves morts i les autonomies continuen sumant

Simón resta importància al desfasament i diu que és prioritari detectar nous casos || Sánchez s'assegura una sisena pròrroga de l'estat d'alarma al pactar amb Cs

Diverses persones passejaven ahir pel parc d’El Retiro de Madrid protegits amb mascaretes.

Diverses persones passejaven ahir pel parc d’El Retiro de Madrid protegits amb mascaretes.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per segon dia consecutiu, el ministeri de Sanitat va afirmar ahir que en les últimes vint-i-quatre hores no havia registrat cap defunció en tot l’Estat per coronavirus, de manera que la xifra total es manté en les 27.127, de les quals 34 han perdut la vida en l’última setmana. Tanmateix, diverses comunitats autònomes, com Madrid o Astúries, van reportar en total més d’una desena de víctimes mortals.

Davant d’aquest ball de xifres, que no és la primera vegada que es produeix, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assenyalar que el ministeri intenta verificar les “discrepàncies del dia a dia” entre el nombre de morts que donen les comunitats autònomes i els que ells recullen. En aquest sentit, va apuntar que és possible que la xifra de decessos augmenti fins als 28.000 una vegada s’actualitzin totes les dades. No obstant, Simón va assegurar que la prioritat del ministeri no és tant el nombre de morts sinó supervisar com evoluciona la pandèmia controlant el nombre de nous contagis (137 ahir).

Els republicans avisen el Govern central que si incompleix l’acord, no tornaran a donar-li suport

Per la seua part, el Govern es prepara per aprovar avui la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma fins al 21 de juny amb una majoria més reforçada que a la votació anterior. A més del suport del bloc de la investidura, després dels acords als quals l’Executiu va arribar amb ERC i PNB, també sumarà els vots de Ciutadans, arran del pacte anunciat a primera hora d’ahir per la formació d’Inés Arrimadas. L’acord amb Cs, que inclou mesures “idèntiques” per a tot Espanya “sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori”, va posar en dubte el dels bascos i l’abstenció dels republicans. No obstant, el PNB va assegurar el seu vot al comprovar que el decret final conté clarament que els presidents autonòmics prendran totes les decisions excepte la mobilitat entre autonomies a partir de la fase 3.

Per la seua banda, Esquerra Republicana va titllar de “pur tacticisme” l’acord amb els d’Arrimadas i va advertir l’Executiu que si no compleix els compromisos recollits a l’acord que van assolir, no podran comptar amb el seu suport en el que queda de la legislatura, que donaran per “acabada”.

La letalitat del virus se situa en el 12 per cent Sanitat va xifrar ahir en un 12% la taxa de letalitat del coronavirus a l’Estat, al ser preguntat per alguns estudis clínics que assenyalen que el Covid-19 té una soca més virulent a Espanya que en altres països. Fernando Simón va assenyalar que “si altres n’aconsegueixen menys, l’enhorabona!, però l’objectiu no és que ells en tinguin més sinó que nosaltres tinguem els mínims que puguem”.

tracking