SEGRE

ESNOTICIA

El Govern tira endavant l'última pròrroga de l'estat d'alarma després d'un debat aspre

Amb una folgada majoria a l'aconseguir acords amb ERC, el PNB i Ciutadans || El Consell de Ministres aprovarà dimarts un decret llei amb mesures i normes sanitàries per a la “nova normalitat”

El ple per debatre l’estat d’alarma es va iniciar fent un minut de silenci per les víctimes mortals.

El ple per debatre l’estat d’alarma es va iniciar fent un minut de silenci per les víctimes mortals.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aconseguir ahir tirar endavant la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma, que s’estendrà fins al 21 de juny, amb una àmplia majoria gràcies al suport del PNB i Cs i l’abstenció d’ERC i després d’un debat ple de crispació entre els partits.

Malgrat que a l’inici de la intervenció el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va apel·lar a tots els diputats a acabar amb les tensions polítiques i estar a l’“altura parlamentària”, això no va impedir que l’oposició carregués durament contra el seu equip de govern per la gestió de la pandèmia. El líder del PP, Pablo Casado, el partit del qual es va tornar a situar en el no en la votació, va acusar Sánchez de protegir-se “sota el pal·li” de l’estat d’alarma i d’“ocultar” les xifres reals de morts i va prometre que demanarà una comissió d’investigació parlamentària sobre la seua “nefasta gestió de la crisi”. Més dur va ser el líder de Vox, Santiago Abascal, que va acusar el vicepresident, Pablo Iglesias, de “desitjar una guerra civil” i d’incitar a l’odi després d’insistir que es van haver de suspendre les celebracions del 8-M. El president va acusar els dos mandataris de convertir la marxa feminista en “la nova conspiració de la dreta” i va llançar un “Visca el 8 de març!” que va ser replicat per l’ultradretà amb un: “Visca la malaltia i visca la mort!”.

Durant el debat també es van tornar a sentir els retrets al Govern per pactar a diverses bandes, i les justificacions d’uns i altres per continuar arribant a acords. Així, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va advertir de nou Sánchez dels perills de continuar pactant amb Ciutadans, al qual va titllar de ser “Vox en fase 1”, i li va recordar que “tot no pot ser”. No obstant, aquesta no va ser l’única topada que va tenir el republicà ja que també va creuar diversos retrets amb la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que li va recriminar el seu acord per a l’abstenció amb el Govern mentre insistia que l’independentisme hauria d’anar unit i lamentava que el portaveu d’ERC hagués acusat abans el seu partit d’haver permès governar a la dreta en el passat, quan CiU va permetre investir José María Aznar.

Per la seua part, Cs va atacar i es va justificar per igual assegurant que encara que la gestió que porta a terme el Govern no els agrada “gens, gens”, l’acord a què arribin amb ell servirà per “al bé d’Espanya”. El PNB va exigir plans econòmics concrets, i no “anar posant pedaços constament”.

El cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos també va ser protagonista de la sessió entre dures crítiques de l’oposició, però tant Sánchez com el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, van passar a l’ofensiva i van atribuir aquests atacs a la seua feina per desmuntar l’anomenada “policia patriòtica” (vegeu més informació a la pàgina 24).

D’altra banda, l’Executiu va avançar que dimarts que ve té previst aprovar al Consell de Ministres un reial decret amb les mesures i normes sanitàries per a la sortida de la crisi després de la vigència de l’estat d’alarma, en aquell període de durada indeterminada denominat “nova normalitat” i que serà, segons Sánchez, “al més bàsic possible” perquè només provarà de garantir les mesures necessàries per a la contenció del coronavirus.

tracking