SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El jutge descarta arxivar la causa sobre l'actuació policial a Barcelona durant l'1-O

Constata que no es va ajustar a la llei, tot i la petició del fiscal de donar-hi carpetada || Diu que els ciutadans van ser tractats amb “absoluta falta de consideració” per a la seua “integritat física i dignitat”

Imatge de l’actuació policial l’1 d’octubre del 2017 a Barcelona.

Imatge de l’actuació policial l’1 d’octubre del 2017 a Barcelona.ANDREA ZAMORANO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular del Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, que investiga les càrregues policials durant el referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017 a la capital catalana, Francisco Miralles, ha rebutjat arxivar la causa de l’actuació policial durant l’1-O, com havia demanat la Fiscalia, i constata que no es va ajustar a la llei ni als protocols policials, segons una interlocutòria que va avançar ahir eldiario.es.

“La forma en què es va realitzar l’actuació no es va ajustar d’acord amb el que es preveu a la legislació vigent ni als protocols existents al Cos Nacional de Policia ni als estàndards internacionals en la matèria”, apunta Miralles, que subratlla que els ciutadans van ser tractats amb “absoluta falta de consideració” per la seua “integritat física i dignitat”.

Pretenia limitar l’actuació del jutge a cinc procediments per delicte lleu l’1-O

La Fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment provisional de les actuacions i la incoació només de cinc procediments independents per delicte lleu, a més d’un procediment abreujat per lesions. Així mateix, apuntava que s’havia de continuar amb les diligències prèvies per aclarir què va passar amb Roger Español, a qui se li imputa un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

A la interlocutòria, el magistrat assenyala que existeixen diligències acordades pendents de practicar i diversos escrits de les parts personades sol·licitant noves diligències de prova encara per acordar. “La decisió de sobreseïment no deixa de ser prematura”, afegeix.

A més a més, remarca que el procediment no versa sobre la “legitimitat” de l’actuació policial, que havia estat ordenada per l’autoritat judicial, “i per tant havia d’iniciar-se”, sinó que sobre “la manera en què es va produir en relació amb els ciutadans que es trobaven concentrats en el lloc”.

El magistrat justifica aquesta decisió i recorda que “són múltiples les imatges de persones arrossegades pel terra de qualsevol manera, pels cabells o des de la mandíbula, o llançats escales avall, trepitjats per agents, ignorats una vegada presentaven ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut”.

Després d’assenyalar que hi ha tres-cents informes de lesions a la causa, el jutge també aprofita per indicar que les resolucions que vinculen el jutjat són les dictades per l’Audiència de Barcelona, “que ja s’ha pronunciat en repetides interlocutòries respecte a la necessitat de continuar la investigació iniciada”.

Torra va destacar que fa unes setmanes va agrair a ERC que, com JxCat, votés en contra de continuar prorrogant l’estat d’alarma, però l’acord que els republicans van anunciar dissabte amb el Govern de Pedro Sánchez no li ha agradat gens. “Tot allò que ens separa de la unitat d’acció entre les forces independentistes em sembla que no és la via”, va afegir Torra.

Per la seua banda, Junts per Catalunya va avisar Esquerra Republicana que un al suplicatori per investigar Laura Borràs provocarà canvis en les relacions de les dos formacions, segons van explicar fonts de la formació de Carles Puigdemont.

Quim Torra acusa Esquerra de no facilitar la unitat independentista El president de la Generalitat, Quim Torra, va acusar ahir ERC de no facilitar la “unitat d’acció” entre les forces independentistes i es va reafirmar en el fet que, com ja va dir al gener, aquesta legislatura ja no té “recorregut polític”, encara que no creu que sigui el moment de convocar eleccions.

tracking