SEGRE

EUA VIOLÈNCIA

El Pentàgon xoca amb Donald Trump i rebutja l'ús de tropes per frenar les protestes

Afirma que utilitzar l'Exèrcit en terra nord-americà implicaria invocar la llei d'Insurrecció “i no es dóna el cas” || Un exalt càrrec acusa el president d'abús d'autoritat i de voler “dividir” el país

Moment d’una marxa pacífica celebrada ahir al barri de Mannhattan (Nova York) en protesta per la mort de George Floyd.

Moment d’una marxa pacífica celebrada ahir al barri de Mannhattan (Nova York) en protesta per la mort de George Floyd.VANESSA CARVALHO /ZUMA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Defensa dels EUA, Mark Esper, ha rebutjat l’ocupació de tropes en actiu per contenir l’onada de protestes al país en un obert senyal de desacord amb el president Donald Trump, que va prometre mà dura i va avançar aquesta possibilitat dilluns passat.

La inesperada i contundent discrepància pública amb la Casa Blanca obre un front més enmig de la convulsa setmana viscuda per les massives protestes, que en alguns casos han derivat en disturbis, saquejos i enfrontaments amb les forces de seguretat, desencadenades per la mort sota custòdia policial de George Floyd.

“L’opció de l’ús de tropes en actiu en el paper de garants de la llei hauria de ser només utilitzada com a últim recurs, i només en les situacions més urgents i extremes”, ha afirmat Esper des del Pentàgon. “No estem en una d’aquestes situacions ara. No suporto invocar la llei d’Insurrecció”, ha subratllat sobre la possibilitat d’utilitzar l’Exèrcit a l’interior del país plantejada per Donald Trump.

Per la seua part, James Mattis, que va ser el primer secretari de Defensa del Govern de Trump, va acusar el mandatari d’“intentar dividir” el país i d’abusar de la seua autoritat al “militaritzar la resposta a les protestes” per la violència policial contra els negres.

En un comunicat publicat a la revista The Atlantic, Mattis va assegurar que “Donald Trump és el primer president que he vist durant la meua vida que no intenta unir el poble nord-americà, i ni tan sols fa veure que ho fa. En canvi, intenta dividir-nos. Estem presenciant les conseqüències de tres anys sense un lideratge madur”, va escriure Mattis.

“Sabem que som millors que l’abús de l’autoritat executiva que vam presenciar a la plaça Lafayette. Hem de rebutjar i fer que retin comptes aquells que estan en el poder i que volen riure’s de la nostra Constitució”, va sentenciar Mattis. El general retirat es referia a l’episodi d’aquest dilluns a Washington, quan les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens per dispersar els manifestants pacífics que es trobaven en aquesta plaça contigua a la Casa Blanca i permetre que Trump pogués creuar-la a peu per posar al davant d’una església amb una Bíblia a la mà.

Nit amb menys disturbis als EUA encara que segueixen les marxes Els Estats Units van viure dimecres una nit de protestes, la majoria pacífiques, amb alguns disturbis en llocs com la ciutat de Nova York. Milers de manifestants van sortir als carrers de les principals ciutats per protestar contra la mort de l’afroamericà George Floyd en mans d’un policia blanc a Minneapolis. Els manifestants van celebrar l’enduriment dels càrrecs contra el policia que va pressionar el genoll sobre el coll de George Floyd, i la imputació de tres agents més, als quals un jutge ha imposat una fiança d’un milió de dòlars.

tracking