SEGRE

CATALUNYA

Moncloa es reserva la potestat de tornar a assumir competències

El decret de nova normalitat preveu que, amb un nou rebrot, Sanitat pugui prendre el control a les autonomies || Vergés critica que són “ganes d'intervenir”

Quim Torra i Damià Calvet van visitar ahir unes obres al Masnou.

Quim Torra i Damià Calvet van visitar ahir unes obres al Masnou.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret de nova normalitat que prepara el Govern central per regular la situació una vegada acabi l’estat d’alarma, a partir del 22 de juny, reserva al ministeri de Sanitat l’opció de reprendre el control a les autonomies “en cas de necessitat urgent”, segons diversos mitjans.

Així, el ministeri que dirigeix Salvador Illa podria “prendre les mesures que siguin estrictament necessàries” en cas d’un rebrot i informar després les comunitats autònomes “de manera urgent”. Així doncs, l’esborrany està en plena discussió amb les autonomies (presumiblement Pedro Sánchez l’explicarà avui als presidents autonòmics) i s’aprovarà dimarts. En la seua redacció es veu una intenció de tornar tot el poder a les autonomies, però al final del text s’afegeix una disposició addicional perquè Sanitat pugui prendre decisions ràpides, com ha fet durant tot el pic de la pandèmia, si les coses es descontrolen en alguna comunitat. Així mateix, s’hi afegeix un nou article rellevant que obliga les comunitats a informar amb detall de qualsevol rebrot. El Govern central ha tingut molts problemes per obtenir dades de les comunitats fins ara i per això fixa per llei aquesta obligació.

El fet que aquest decret prevegi la recuperació de les competències ha estat criticat pel Govern de la Generalitat, que fa setmanes que demana recuperar el control a Catalunya. Així, la consellera de Salut, Alba Vergés, va avisar que el text espanyol indica “ganes d’intervenir, de posar el coll i de no acceptar que les competències són d’altres” i va instar Madrid a ocupar-se de les seues pròpies competències i deixar treballar el Govern català.

“La voluntat d’intervenció la veig moltíssim en aquest reial decret”, va assenyalar la consellera. A més a més, va lamentar les declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va reclamar “muscular” el ministeri de Sanitat. “Parla de federalisme i no entén que és assumir les competències”, va valorar Vergés.

D’altra banda, Ciutadans ha proposat un pla de contingència a la Generalitat per protegir les persones grans en cas de rebrot, com “la provisió d’equips de protecció per als treballadors i que s’asseguri prou dotació de recursos per a una atenció sanitària de qualitat”.

Assegura que fan falta 15.000 milions d’euros perquè Catalunya superi la crisi i va acusar el Govern espanyol d’haver aplicat una “nova retallada” al canviar els criteris d’assignació dels fons destinats a les autonomies.

Torra denuncia que Madrid retalla els ajuts compromesos El president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar ahir que el president espanyol, Pedro Sánchez, “no ha respost ni una” de les 40 propostes que li va plantejar fa quinze dies per a la reactivació econòmica de Catalunya. En un tuit, Torra es va referir a una d’aquestes, que l’Estat “tiri endavant el Pla Delta”.

tracking