SEGRE

BRASIL

La Fiscalia brasilera acusa Bolsonaro d'ocultar dades

Dóna un termini de 72 hores a l'executiu perquè expliqui l'omissió d'informació || És el segon país amb més casos de Covid-19

El president del Brasil, Jair Bolsonaro.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia brasilera va donar ahir un termini de 72 hores perquè el ministeri de Salut expliqui l’omissió de dades consolidades sobre la pandèmia del coronavirus que es va adoptar des de l’últim divendres i va provocar una allau de crítiques contra el govern del president, Jair Bolsonaro. La Cambra de Drets Socials i Fiscalització d’Actes Administratius del Ministeri Públic Federal va instaurar dissabte a la nit un procés extrajudicial per investigar els motius que van portar el ministeri de Salut a modificar la metodologia de divulgació.

La decisió de la subprocuradora general de la República, Celia Regina Delgado, i del coordinador del Grup de Treball de Salut de la Fiscalia, Edilson Vitorelli, afirma que la Constitució brasilera “garanteix a tothom l’accés a la informació” i, per a tal efecte, cita la llei específica que va ser promulgada per a això. El procés determina que el ministre interí de Salut, el general Eduardo Pazuello, ha de presentar les informacions sobre l’assumpte en un termini de 72 hores a partir de la seua notificació i entre les quals ha de constar la còpia de l’acte administratiu que va fixar la retirada de les dades consolidades de la plataforma de divulgació. Els canvis per informar sobre les dades van començar divendres passat, quan el Govern va retardar tres hores la divulgació de les dades amb l’argument d’evitar “subnotificacions” i “inconsistències” del report diari dels 27 estats. L’últim butlletí del ministeri, que ja no entrega més dades consolidades de l’acumulat de morts, de casos confirmats i recuperats, de contagis en anàlisi, de víctimes mortals en investigació i de les corbes de tendències, va reportar que en les últimes 24 hores es van presentar al Brasil 904 defuncions i 27.075 nous infectats.

Sumades les xifres de dissabte a les que oficialment han estat divulgades des del primer cas registrat al país, el 26 de febrer, el gegant sud-americà totalitza 672.846 contagis i 35.930 morts. De moment, el govern brasiler no s’ha pronunciat en aquest sentit i associen el retard i l’omissió de dades al fet que els mitjans de comunicació no informessin sobre la pandèmia.

tracking