SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El fiscal rebaixa l'acusació a Trapero i s'obre que no entri a la presó

Demana 10 anys de presó per sedició però planteja una multa alternativa de 60.000 euros si el condemnen per desobediència || També suavitza els càrrecs contra Puig

Un mosso saluda Josep Lluís Trapero ahir quan aquest sortia de l’Audiència de Barcelona.

Un mosso saluda Josep Lluís Trapero ahir quan aquest sortia de l’Audiència de Barcelona.TONI ALBIR/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de l’Audiència Nacional va rebaixar ahir la petició de pena contra l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero per l’1-O. En la primera sessió del judici contra l’antiga cúpula de la policia catalana en relació amb el referèndum de fa tres anys després de l’aturada obligada per la pandèmia del coronavirus, el Ministeri Públic va reemplaçar l’acusació de rebel·lió contra Trapero per la de sedició, que comporta penes de presó inferiors, i fins i tot es va obrir que l’excap dels Mossos no arribi ni a trepitjar la presó. Així, el fiscal demana ara una condemna de 10 anys de presó per a Trapero per sedició, davant dels 11 anys que reclamava fins ara per rebel·lió. No obstant, en cas que el tribunal el condemni només per desobediència, es conformaria amb una multa de 60.000 euros i un any i vuit mesos d’inhabilitació. D’aquesta forma, en la tornada a l’activitat a l’Audiència Nacional, la Fiscalia va emmotllar les seues pretensions a les condemnes que va imposar el Tribunal Suprem contra els líders del procés per l’1-O, que van ser per sedició.

En paral·lel, el Ministeri Públic també va rebaixar la petició de pena per a Cèsar Puig, exsecretari general d’Interior de la Generalitat, al qual sol·licita la mateixa condemna que a Trapero. També demana el mateix per a l’exdirector dels Mossos Pere Soler. Als tres els considera “autoritat” pels càrrecs que exercien a la Generalitat el 2017. Mentrestant, va mantenir els càrrecs contra la intendent Teresa Laplana. És acusada de sedició i la Fiscalia demana per a ella 4 anys de presó o, alternativament, un any d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per desobediència. Després de conèixer-se la notícia, Edmundo Bal, portaveu adjunt de Cs al Congrés i que va exercir com a advocat de l’Estat en la instrucció de la causa al Suprem contra la cúpula de l’1-O defensant les tesis de la rebel·lió en el procés, va dir que respecta la decisió. “Després de la sentència del Tribunal Suprem en l’assumpte principal, es tracta simplement d’una readaptació a la sentència que ja existeix de la qualificació que en el seu dia es va realitzar per sedició”. En canvi, Jorge Buxadé, dirigent de Vox, va dir que la Fiscalia prova d’“alleugerir el pes criminal” del “traïdor” Trapero.

La Fiscalia presenta un recurs contra un permís penitenciari concedit a Cuixart fa tres mesos

A més, la Fiscalia de Barcelona va presentar ahir un recurs contra la decisió de la junta de la presó de Lledoners del 5 de març de concedir al líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, un permís penitenciari.

tracking