SEGRE

MONARQUIA IRREGULARITATS

La Fiscalia del Suprem investiga Joan Carles I per l'AVE a la Meca

Assumeix les indagacions d'Anticorrupció per les sospites sobre el rei emèrit || La seua antiga amiga Corinna acusa la Casa Reial d'amenaces de mort

L’emèrit Joan Carles I, a punt de recollir la montera d’un torero en una corrida a Madrid el 2015.

L’emèrit Joan Carles I, a punt de recollir la montera d’un torero en una corrida a Madrid el 2015.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit la investigació d’Anticorrupció sobre les presumptes comissions irregulars vinculades al contracte de construcció de l’AVE a la Meca a l’aparèixer indicis que apunten que el rei emèrit va estar involucrat en aquests fets. Així, les indagacions del Ministeri Públic se centraran a “delimitar o descartar” la rellevància penal dels fets esdevinguts des del juny del 2014, quan Joan Carles I va deixar de ser cap de l’Estat i va perdre la inviolabilitat, va manifestar ahir la mateixa Fiscalia en un comunicat.

“Resulta necessària la pràctica de noves diligències que afecten directament el rei emèrit”, va admetre l’òrgan que lidera la que va ser ministra de Justícia la passada legislatura, Dolores Delgado.

Anticorrupció va demanar dades d’una donació a Suïssa de 65 M€ que estaria vinculada a Joan Carles I

La causa que escatxiga Joan Carles I parteix d’unes diligències obertes per Anticorrupció a finals del 2018 per investigar les possibles comissions pagades en l’adjudicació de l’AVE a la Meca a un consorci d’empreses espanyoles l’any 2011. Fa uns mesos, Anticorrupció va enviar una comissió rogatòria a Suïssa per accedir a les dades sobre una suposada donació de 65 milions d’euros des d’una fundació panamenya suposadament vinculada al monarca emèrit a un compte de la seua amistançada Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Arran d’això, la mateixa Corinna va denunciar diumenge amenaces de mort de la Casa Reial i dels serveis secrets espanyols.

En declaracions en un documental emès per la televisió pública d’Euskadi ETB, va afirmar que rep amenaces des de fa vuit anys, data en la qual es va acabar el seu idil·li amb el llavors cap de l’Estat per l’escàndol de la cacera a Botswana.

Moncloa descarta intervenir-hi i la Zarzuela guarda silenci La portaveu del Govern central i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va manifestar ahir que “la Justícia és igual per a tothom” i que la Moncloa “no interferirà” en la investigació contra el rei emèrit pel presumpte cobrament de comissions per l’AVE a la Meca. “La justícia és igual per a tothom i, per tant, s’ha d’investigar totes les persones que els tribunals considerin convenient en el marc del desenvolupament de les seues activitats, en aquest cas financeres”, va sentenciar. Per la seua part, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va dir que, més enllà de les “possibles conseqüències penals”, exploraran “totes les vies parlamentàries per arribar al fons de l’assumpte”. Per contra, el dirigent de Vox Jorge Buxadé va acusar el Govern central de ficar les seues “brutes mans” en les institucions per anar contra el monarca emèrit. Mentrestant, el portaveu adjunt de Cs a la Cambra baixa, Edmundo Bal, va dir que té “plena confiança” en la Fiscalia. Així mataeix, el Palau de la Zarzuela va declinar fer valoracions sobre les indagacions contra Joan Carles I.

tracking