SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

ERC votarà en contra del decret de la nova normalitat i critica el pacte de Sánchez i Cs

Vilalta adverteix que no recolzaran els pressupostos de l'Estat si la Moncloa els acorda amb els d'Arrimadas || Bal celebra l'“enuig” dels republicans i constata que són el grup “més important”

El republicà Gabriel Rufián observa la líder de Cs, Inés Arrimadas, al Congrés, al gener.

El republicà Gabriel Rufián observa la líder de Cs, Inés Arrimadas, al Congrés, al gener.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC va anunciar ahir que votarà en contra del decret que regula la nova normalitat al no haver tingut ocasió de negociar el text amb el Govern de coalició i en vista que socialistes i Unides Podem ja han arribat a un acord “barat” per amarrar els suports de Ciutadans i del PNB. Mentrestant, els d’Inés Arrimadas van celebrar l’“enuig” dels republicans i van afirmar que ja s’han convertit en el grup parlamentari “més important”.

I és que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va explicar que la Moncloa no s’ha assegut a “negociar” amb ells el decret. En aquest sentit, va dir que les principals discrepàncies amb el contingut del decret versen sobre qüestions competencials vinculades a l’àmbit sanitari, i també es refereixen al “tarannà” del text. La lleidatana, així mateix, va lamentar que el Gabinet de Pedro Sánchez “jugui” amb la “geometria variable” al Congrés i busqui el suport de Cs. Així, es va preguntar què pensa Unides Podem dels acords amb la formació taronja. A més, Vilalta va dubtar de si l’Executiu central té intenció de recobrar la majoria de la investidura o si ja se sent “còmode” entenent-se amb Cs. Amb tot, va advertir que “si volen vots i comptar amb Esquerra han de poder negociar amb ERC”. “Quan hi hagi la possibilitat d’avançar i pactar millores per a Catalunya, l’autogovern i la gestió des de la proximitat, ERC hi serà”, va afegir.

ERC critica el “tarannà” del decret i detecta xocs competències en matèria sanitària amb Catalunya

Respecte de la negociació dels pressupostos de l’Estat per a l’any que ve, va avisar que els seus diputats no donaran suport a uns comptes acordats amb Cs perquè “representem un model molt diferent”. “Som incompatibles”, va sentenciar, alhora que es va obrir a negociar els pressuposats però sempre que es mantingui oberta la via del diàleg amb Catalunya.

D’altra banda, el portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, es va felicitar per l’“enuig” d’ERC davant de l’acord amb Sánchez per donar suport al decret de la nova normalitat. “Se’ns enfaden Rufián, Ortuzar i Urkullu. Això és que Cs ho fa bé”, va manifestar. Va constatar a més que el seu grup parlamentari s’ha convertit en el “més important” de l’hemicicle per a la coalició governamental.

Així mateix, va criticar ERC per supeditar el suport al decret a la convocatòria de la taula de diàleg per parlar de les seues “idees fanàtiques”. Per la seua part, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, no va descartar donar suport als comptes de l’Estat.

En un acte de precampanya al País Basc, Casado va lamentar que el Govern de Pedro Sánchez hagi preferit altres socis i, durant aquests mesos, “hagi trencat alguns dels consensos no escrits durant 40 anys de democràcia”.

Així, Casado va insistir a tancar amb Sánchez una espècie de Pacte de Toledo sanitari. "No entendria la raó per la qual el PSOE s’oposés a treure de la confrontació partidista l’atenció sanitària i l’atenció als grans”, va afegir.

Casado insisteix en la “mà estesa” i aspira a un Pacte de Toledo sanitari El líder dels populars, Pablo Casado, va insistir ahir que manté la seua “mà estesa” per assolir acords d’Estat a fi d’impulsar la recuperació després de la pandèmia.

tracking