SEGRE

CATALUNYA

Espanya té la taxa més alta d'Europa de morts en residències

Unes 19.500 persones, que suposen el 72% de les víctimes totals || El ministre Illa assegura que mai ha recomanat no derivar persones grans a hospitals

El Moviment de Pensionistes d’Aragó es manifesta en record a les víctimes de la pandèmia.

El Moviment de Pensionistes d’Aragó es manifesta en record a les víctimes de la pandèmia.PLATAFORMA DE PENSIONISTAS Y JUBILADOS DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 72 per cent dels més de 28.000 morts per coronavirus comunicats pel ministeri de Sanitat a Espanya en els últims tres mesos, uns 19.500, eren ancians que van morir en residències per Covid-19, el percentatge més gran registrat en un país europeu, segons dades de La Vanguardia.

Espanya supera àmpliament amb aquest percentatge altres membres comunitaris com França, amb més de 29.000 defuncions, de les quals la meitat es van donar en residències de grans; Bèlgica, amb més de 9.000 víctimes mortals i un 55% de mortalitat; o al Regne Unit, on el percentatge més alt l’acumula Escòcia amb un 46,5%. A Portugal, els ancians morts representen un 40%.

Per la seua part, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que és competència de les comunitats autònomes “fer balanç de com han anat les coses a les residències” i “prendre les mesures que corresponguin”.

Illa va negar que el seu ministeri hagi tingut coneixement de casos d’ancians a qui s’hagi negat el trasllat a centres hospitalaris, però va reconèixer la necessitat reformes el model d’atenció a les persones grans. “No he tingut constància directa de cap cas d’aquests, però sí crec que una de les lliçons que cal extreure de la pandèmia és la necessitat de reforçar tota la integració sociosaniaria i revisar el model de residències que és una competència de les comunitats autònomes”.

El ministre va demanar a la població tenir “prudència” en la nova normalitat i després que hagi finalitzat l’estat d’alarma, perquè el nou coronavirus continua sent “molt present”. Davant d’això, va afirmar que el sistema sanitari espanyol està preparat per a un possible rebrot del coronavirus. “S’està constituint una reserva estratègica d’equips per part de les comunitats i el ministeri està fent un esforç per tenir una segona reserva d’equips de ventilació mecànica”, va afirmar.

tracking