SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El Constitucional deixa els presos entre reixes per “l'interès general”

Els magistrats també rebutgen les recusacions de Junqueras, Romeva i Forcadell || Mantenen la suspensió del pla d'acció exterior de la Generalitat

Lluís Puig, acompanyat per Clara Ponsatí i Carles Puigdemont, ahir, a Brussel·les.

Lluís Puig, acompanyat per Clara Ponsatí i Carles Puigdemont, ahir, a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional va justificar ahir amb l’argument de “preservar l’interès general” que els líders independentistes condemnats per l’1-O continuïn entre reixes mentre es resolen els recursos d’empara que han presentat contra la sentència del Suprem. Els magistrats, per unanimitat, van afirmar que la “notable magnitud” de les penes imposades és un “factor determinant” perquè segueixin a la presó el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, consellers al Govern de Carles Puigdemont; i Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC. Així mateix, també per unanimitat, van rebutjar les recusacions contra els mateixos membres del Constitucional plantejades per les defenses d’Oriol Junqueras, de Raül Romeva, conseller d’Exteriors amb Puigdemont, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. En la seua resolució, van concloure que les recusacions dels tres “són impertinents i abusives, i s’han de rebutjar sense més ni més”. Igualment, van manifestar que, en cas de ser acceptades, inhabilitarien tot el Tribunal Constitucional, que és l’òrgan que ha de resoldre els recursos d’empara contra la sentència de l’1-O. I és que, fins que no s’esgoti la via del Constitucional, la cúpula del procés no podrà portar el cas davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En paral·lel, els magistrats van decidir també mantenir la suspensió del pla estratègic d’acció exterior i relacions amb la Unió Europea de la Generalitat a l’entendre que pot causar “confusió” sobre el paper de Catalunya a nivell internacional. En aquest sentit, el Constitucional va defensar que pot fer pensar que Catalunya és un “subjecte de Dret internacional” i “perjudicar” la imatge d’Espanya. “Podria generar desconfiança sobre la capacitat d’Espanya per dirigir i coordinar la seua acció exterior i les seues relacions internacionals”, van afegir els magistrats en la resolució. No obstant, el conseller d’Acció Exterior, el lleidatà Bernat Solé, va afirmar que “continuarem fent acció exterior perquè som competents i perquè és el que el país necessita”.

El Constitucional afirma que són “impertinents” les recusacions de Junqueras, Romeva i Forcadell

En un altre ordre de coses, el Tribunal de Primera Instància de Brussel·les va anunciar ahir que decidirà el 7 d’agost si accepta o no l’euroordre cursada pel Suprem contra Lluís Puig, conseller de Cultura amb Puigdemont. Els jutges belgues poden optar també per preguntar al Tribunal de Justícia de la UE.

tracking