SEGRE

PARLAMENT PARTITS

Ni Joan Carles ni González

PSOE, PP i Vox rebutgen crear una comissió per investigar l'expresident pels GAL || Podem anirà al TC pel veto a indagar en els negocis de l'emèrit

González i Joan Carles, junts amb motiu del 40 aniversari de la Constitució espanyola, el 2018.

González i Joan Carles, junts amb motiu del 40 aniversari de la Constitució espanyola, el 2018.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Congrés va rebutjar ahir la creació d’una comissió parlamentària per investigar el suposat vincle entre els Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) i el que va ser president del Govern central entre 1982 i 1996, Felipe González, en vista dels documents desclassificats recentment per la CIA, que apunten que l’exmandatari va avalar la constitució d’un “grup de mercenaris” de “similar naturalesa” als GAL per combatre ETA al marge de la llei.

De la mateixa manera que va ocórrer amb la proposta per conformar una comissió sobre les presumptes irregularitats en els negocis de Joan Carles I, PSOE, PP i Vox van bloquejar la iniciativa d’independentistes i nacionalistes. Unides Podem, que en un primer moment va rebutjar la comissió sobre González, va acabar votant a favor de la seua creació. Tanmateix, els seus vots van ser testimonials davant els dels seus socis a la Moncloa i els dels dos principals grups de l’oposició.

Així les coses, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, va admetre que el seu veto a la comissió es deu a una “posició política” perquè “són fets que estan investigats, jutjats i sentenciats fa més de 20 anys”. En la mateixa línia, la portaveu del Gabinet de coalició, María Jesús Montero, també va dir que, en el seu moment, ja es van assumir les “responsabilitats polítiques”. Així mateix, va assegurar que el Govern central està “orgullós” dels “èxits que es van aconseguir en democràcia” durant els mandats de González. També la ministra de Defensa, Margarita Robles, va instar a “mirar al futur”. “Ho dic des de la legitimitat moral d’haver lluitat contra els GAL”, va sentenciar Robles, que va ser sotssecretària de Justícia i secretària d’Estat d’Interior amb Felipe González. Per contra, el president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar que els socialistes siguin una “branca sòlida del deep state” i evitin amb el seu veto la “regeneració democràtica”. Mentrestant, la portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, va anunciar que sol·licitaran la compareixença de diversos ministres de González davant de la negativa de la majoria de la Mesa de la Cambra baixa de crear una comissió d’investigació sobre l’exmandatari.

En un altre ordre de coses, Unides Podem va deixar oberta la porta a recórrer al Tribunal Constitucional la negativa del Congrés a constituir una comissió per indagar les presumptes irregularitats en els negocis de Joan Carles I.

tracking