SEGRE

El Congrés dóna llum verda al decret de nova normalitat

El Govern de Pedro Sánchez aconsegueix el suport de PP i Ciutadans i el rebuig de Vox i independentistes

El ministre de sanitat, Salvador Illa, defensa davant del ple del Congrés el Reial Decret-llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

El ministre de sanitat, Salvador Illa, defensa davant del ple del Congrés el Reial Decret-llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.Congreso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha aconseguit tirar endavant al Congrés el decret que regula el període de 'nova normalitat’ iniciat després del final de l’estat d’alarma amb els vots a favor, entre d’altres, de PP i Ciutadans i el rebuig de Vox i els independentistes de Junts per Catalunya, ERC i Bildu. La norma que estén l’obligatorietat de l’ús de màscara en mitjans de transport i espais oberts al públic quan no es pugui mantenir una distància d’1,5 metres ha estat validada al Congrés amb 265 vots a favor de PSOE, Unidas Podemos, PP, Ciutadans, PNB, Más País, PRC, UPN, Coalició Canària, 77 vots en contra de Vox i els independentistes de Junts per Catalunya, ERC i Bildu i 5 abstencions, entre elles la de Compromís.

Ara es continuarà tramitant a la Cambra com a projecte de llei, de manera que els grups podran presentar les seues esmenes al text. Així ho han decidit els diputats en una segona votació després de la convalidació del text.

EL PP S’OBRE A NEGOCIAR

El PP ha revelat aquest mateix dijous el sentit del seu vot. A diferència de les últimes pròrrogues de l’estat d’alarma, que va rebutjar, en aquesta ocasió ha decidit votar a favor amb l’esperança que pugui introduir en la tramitació de la norma algunes de les seues propostes, com la creació d’una Oficina d’Atenció a Víctimes o un pla jurídic que permeti confinar la població sense necessitat de recórrer a l’estat d’alarma.

L’exministra de Sanitat i diputada 'popular' Ana Pastor ha defensat que es doti al Ministeri dels recursos necessaris perquè pugui posar en marxa una veritable "política nacional" perquè la resposta davant epidèmies no és un tema de "competències" de l’Administració General de l’Estat i les autonomies, sinó una qüestió de "salut pública".

Les expectatives que té el PP de canviar el text aprovat pel Govern central suscita recels en el PNB. El seu portaveu, Aitor Esteban, ja ha avisat que els nacionalistes bascos votaran en contra del projecte de llei si s’introdueixen canvis que suposin per al PNB una "minva" de les competències que l’Estatut reconeix a l’Executiu basc.

Esteban ha aconsellat al Govern que, si veu necessari enfortir el Ministeri de Sanitat, comenci a reforçar-lo millorant la seua pròpia organització interna, ja que algunes competències que hauria de tenir aquest departament estan repartides en altres Ministeris, com és el cas de la política d’atenció a la dependència (en la Vicepresidència de Drets Socials), l’Agència de Seguretat Alimentària en Consum o l’Institut de Salut Carles III, que depèn, de Ciència.

Per motius diferents, el decret de nova normalitat ha comptat amb el vot en contra de Vox i els independentistes de Junts per Catalunya, ERC i Bildu.

El portaveu de Sanitat de Vox, Juan Carlos Steegmann, ha justificat el seu vot en contra en el convenciment del seu grup que la convalidació del decret torna a ser un "nou acte de propaganda" de l’Executiu. La formació de Santiago Abascal s’oposa també que aquesta norma hagi pres la forma del reial decret llei, l’única fórmula que permet al Govern legislar directament en qüestions d’urgència, encara que necessiti la convalidació posterior del Congrés.

VOX DEMANA DE RETIRAR CONTRIBUCIONS A L’OMS

Steegman considera que el Govern espanyol ha tingut prou temps per presentar aquesta nova norma com a legislació ordinària, ha protestat contra la "nefasta" gestió de l’Executiu durant la pandèmia i ha exigit retirar tota aportació d’Espanya a l’OMS, que acusa de ser "còmplice del règim comunista xinès".

Junts i ERC han presentat el seu vot en contra com un càstig al comandament únic que va suposar l’estat d’alarma i que, segons la seua opinió, els va arrabassar competències a les autonomies, mentre que Bildu ho ha justificat pel gir que percep en el Govern al pactar amb Ciutadansi PP aquest decret. "Així no", els ha avisat la portaveu de l’esquerra abertzale, Mertxe Aizpurua.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha explicat la seua abstenció perquè els hauria agradat que el Govern estatal negociés més amb el seu partit i s’ha queixat per les "formes" amb què l’Executiu es relaciona amb partits petits com el seu.

Altres partits que han donat suport al decret han aprofitat el debat per exposar les seues queixes o peticions. Tomás Guitarte, de Teruel Existe, ha denunciat els "vicis de la legislació" que, segons la seua opinió, no distingeix entre grans concentracions urbanes i nuclis rurals. Sovint aquests últims es veuen perjudicats per decisions que es prenen pensant a les grans ciutats, com ha ocorregut en el cas de les restriccions imposades per fer front a l’epidèmia de coronavirus.

El representant del Partit Regionalista de Cantàbria, José María Mazón, ha avisat el Govern que el seu suport al decret no significa que el seu partit estigui satisfet amb la relació que l’Executiu manté amb aquesta autonomia.

Per Unió del Poble Navarro, Carlos García Adanero, ha alertat el Govern espanyol que té "la credibilitat minvada" per la seua gestió de l’epidèmia, mentre que la diputada de Coalición Canaria Ana Oramas ha exigit que es reforci amb "urgència" el personal d’Aena encarregat de controlar els viatgers que entren a Espanya, a fi que els aeroports no es converteixin en "coladors" de casos importats de coronavirus.

El ministre de sanitat, Salvador Illa, encarregat de defensar el decret, ha agraït el suport dels grups a un decret que busca establir mesures de prevenció en aquesta nova fase i dotar-se dels instruments legals oportuns per garantir una resposta coordinada a tot el país davant un virus que segueix a l’aguait.

tracking