SEGRE

POLÍTICA PARLAMENT

Govern central i oposició es culpen mútuament

Casado demana que es reconeguin 45.000 morts i Sánchez l'acusa de fer política amb les víctimes || ERC censura el PSOE per vetar la investigació dels GAL i aquest defensa el “llegat de González”

Sánchez durant una de les seues intervencions ahir a la sessió de control al Congrés.

Sánchez durant una de les seues intervencions ahir a la sessió de control al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió de control celebrada ahir al Congrés es va convertir una setmana més en un encreuament de retrets entre el Govern i l’oposició per la gestió de la crisi de la pandèmia i les negociacions de cara al decret que ha de regir la nova normalitat. Una jornada en què també hi va haver enfrontaments sobre la negativa del PSOE a investigar el rei emèrit, Joan Carles I, i Felipe González.

Malgrat que el PP va obrir dimarts la porta a votar avui al decret de la nova normalitat i el Govern negocia en privat les mesures a aplicar, el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va acusar ahir el líder dels populars, Pablo Casado, de no voler arribar amb ells “a cap tipus d’acord” i va reclamar que si volen demostrar el contrari que passi de les paraules als fets i “s’arromangui” per donar suport a l’Executiu en la negociació dels fons europeus a Brussel·les i en la creació de la taxa Google. Casado va retreure que el socialista vulgui una “adhesió incondicional” i va criticar que ell no hagi “valorat” l’oferta de pactes que la seua formació ha posat sobre la taula.

Malgrat els seus retrets, el Govern negocia amb el PP per votar junts el decret de la ‘nova normalitat’

D’altra banda, el PP va exigir al Govern reconèixer 45.000 morts víctimes del coronavirus perquè l’homenatge d’Estat del proper 16 de juliol no es converteixi en una commemoració “al malalt desconegut”. Davant d’això, l’Executiu es va defensar acusant els populars de fer “política amb els morts” una vegada més.

En el cara a cara amb ERC, Sánchez va reivindicar el llegat de Felipe González i va justificar que el Congrés no investigui ni la seua suposada relació amb els GAL ni tampoc les presumptes irregularitats del rei emèrit. En aquest sentit va assegurar que “ningú no és impune en aquest país” i va demanar de deixar treballar la justícia “sense interferències”. Així va respondre el president després que el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, denunciés la “impunitat galopant” de la Casa Reial i de l’expresident del Govern espanyol.

A les portes de la votació del decret de la nova normalitat, els socis que van donar suport a la investidura també van retreure a Sánchez el canvi d’aliances pels seus pactes amb Cs.

Durant el ple també es va debatre sobre la reprovació del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez dels Cobos, encara que s’espera que no tiri endavant ja que el Govern compta amb el suport dels grups bascos i independentistes.

L’Executiu aparta l’impost a rendes altes de la reconstruccióLes conclusions sobre la comissió per a la reconstrucció social i econòmica dels dos partits que formen el govern de coalició, PSOE i Unides Podem, no inclouen l’impost per a les grans fortunes, tal com volia la formació de Pablo Iglesias. Aquesta taxa, que té com a objectiu gravar els patrimonis a partir d’un milió d’euros, va ser el gran escull en les negociacions entre els dos, ja que el PSOE s’inclinava per rebutjar-lo. Així doncs, les propostes de resolució sobre política fiscal que presentarà l’Executiu es limiten a avançar en la progressivitat del sistema fiscal “perquè aportin més els que més tenen i rebin més els que més ho necessiten”.

tracking