SEGRE

CATALUNYAESPANYA

El decret de la “nova normalitat” s'aprova amb una àmplia majoria, inclòs el PP

Hi van votar en contra els grups de Vox, Junts per Catalunya, ERC i Bildu || Estableix normes que permetin controlar la pandèmia una vegada acabat l'estat d'alarma, fins que finalitzi la crisi sanitària

Agents de policia custodien una de les seus de la Creu Roja a Màlaga on hi ha infectats.

Agents de policia custodien una de les seus de la Creu Roja a Màlaga on hi ha infectats.ÁLEX ZEA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aconseguir ahir tirar endavant al Congrés el decret que regula el període de “nova normalitat” iniciat després del final de l’estat d’alarma. Ho va fer amb els vots a favor de PP i Ciutadans, entre d’altres, mentre que Vox i formacions independentistes com Junts per Catalunya, ERC i Bildu el van rebutjar.

La norma va ser validada al Congrés amb els 265 vots a favor de PSOE, Unides Podem, PP, Cs, PNB, Més País, PRC, UPN i Coalició Canària. Va rebre setanta-set sufragis en contra de Vox i els independentistes de Junts per Catalunya, ERC i Bildu i cinc abstencions, entre aquestes la de Compromís.Ara es continuarà tramitant a la Cambra com a projecte de llei, de manera que els grups podran presentar esmenes. Així ho han decidit els diputats en una segona votació després de la convalidació del text.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, encarregat de defensar el decret, va agrair el suport dels grups a un decret. La norma busca establir mesures de prevenció en aquesta nova fase, així com instruments legals per garantir una resposta coordinada a tot el país davant un virus que segueix a l’aguait. Una vegada finalitzat l’estat d’alarma pel Covid-19, fixarà el marc legal per prevenir, contenir i coordinar les actuacions que permetin continuar fent front a la crisi sanitària fins que la pandèmia es declari oficialment finalitzada.

D’acord amb el decret, la mascareta serà obligatòria fins que hi hagi una vacuna, en espais tancats, transport públic i a les zones on no es compleixi el distanciament social, a banda de tenir en compte la responsabilitat individual. El seu ús serà obligatori a partir dels sis anys d’edat, tal com ho era fins ara, i les persones que no compleixin l’esmentada norma podran ser multats amb cent euros.

Durant la nova normalitat s’haurà d’incentivar el teletreball i, en cas de no ser possible, s’hauran d’establir torns per evitar les aglomeracions en els llocs de treball.

En el transport públic s’haurà de complir amb l’aforament i els viatgers hauran d’ocupar els seients que se’ls assigni al comprar el bitllet.

Les residències d’ancians hauran de comptar amb un pla per si es dóna algun rebrot i serien les encarregades de donar avís al departament de Salut de cada comunitat. En escoles i hospitals també seran les autonomies les que decidiran les mesures més concretes que s’hagin de prendre a les esmentades instal·lacions. La vigència d’aquestes i altres mesures es prolongarà fins que el Govern estatal declari que la crisi sanitària ha acabat.

tracking