SEGRE

POLÍTICA DEBAT

Els presos de JxCat plantegen la dissolució del PDeCAT i la direcció del partit ho rebutja

Turull, Rull, Forn i Puig proposen constituir una nova formació i reben el suport de Puigdemont i de càrrecs com Postius || Els postconvergents demanen més temps per a un acord amb la Crida

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ahir sortint de la seu del partit.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ahir sortint de la seu del partit.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders presos de JxCat, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, així com Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, van plantejar ahir la dissolució del PDeCAT. Ho van fer en el marc d’una proposta per convocar una assemblea constituent de JxCat en què participin tots els electes d’aquest espai polític, siguin o no militants d’un partit. L’objectiu és crear una nova formació independentista liderada per Carles Puigdemont. Aquest va aplaudir la iniciativa, mentre que la direcció del partit postconvergent es va afanyar a expressar el seu rebuig.

Davant el rebuig de la direcció del PDeCAT, que presideix David Bonvehí, també hi va haver membres de JxCat que es van mostrar d’acord amb la proposta dels presos, com la consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, o el primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Lleida, Toni Postius. Aquest últim va definir la proposta com “una eina transversal i de país per a la independències sense partidismes”.

El PDeCAT es va citar a continuar negociant amb la Crida Nacional per la República, que presideix Jordi Sànchez, per intentar atansar posicions en la reorganització d’aquest espai polític. En el debat es van confrontar la posició de Bonvehí i altres membres de la direcció, que defensen conservar el partit; i els partidaris de crear una sola formació. Entre aquests últims hi ha els presos i els afins a Puigdemont. L’exdiputat al Congrés i des de dijous passatb exmilitant del PDeCAT Jordi Xuclà va carregar contra els independents de JxCat, que va acusar de “marcar el pas” del PDeCAT i d’“allunyar-lo” de la seua ideologia.

La proposta de Bonvehí a la Crida consisteix a presentar-se en coalició com JxCat i repartir-se al 50% la direcció i els llocs en la llista electoral, mentre que Sànchez demana crear una nova organització política sense quotes ni vetos. El risc de la fractura en l’espai postconvergent arriba marcada per l’escissió en el suplicatori de Laura Borràs, mentre que l’ingrés a la presó de Millet ha posat de nou d’actualitat el cas del tres per cent.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va afirmar ahir que el Govern ha de ser capaç d’“aïllar-se del soroll dels partits”, en relació amb les diferències que els socis de govern van mostrar dijous al Congrés durant la votació del suplicatori de la portaveu de JxCat a la Cambra baixa, Laura Borràs.

En declaracions a TV3, la consellera de la Presidència va assegurar que fins ara JxCat i ERC, han estat capaces “d’aparcar” les diferències en la gestió de la pandèmia i d’anar “a l’una” per afrontar “l’esforç titànic” que suposava lluitar contra aquesta. Va afegir que episodis com l’ocorregut al Congrés, quan republicans i també la CUP van decidir absentar-se per no votar el suplicatori de Borràs, cosa que va obrir la porta a la investigació penal contra ella, han de quedar “al marge” de l’acció del Govern. Budó va voler llançar terra sobre les constants discrepàncies entre Junts i Esquerra i va afirmar que, “malgrat el soroll, vull posar de relleu la capacitat d’entesa a l’hora de prendre decisions i treballar conjuntament”.

Sobre les discrepàncies durant el suplicatori de Borràs també es va pronunciar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va lamentar que els partits independentistes fossin incapaços de mostrar una unitat “sense fissures”. L’entitat presidida per Elisenda Paluzie va argumentar que davant de la voluntat de “reprimir” i “escapçar” l’independentisme que ha mostrat la justícia espanyola calia estar unit.

“No ha estat així, i això ens debilita col·lectivament”, va assenyalar. L’entitat també va enviar tot el seu suport a Borràs, a la qual van prometre que sempre estaria a favor seu. També va apuntar que la seua actuació només hauria estat valorada “amb justícia” en un Estat independent.

En aquest sentit, va defensar que cada dia sense arribar a la independència “ens sotmet a una justícia venjativa que vol destruir l’adversari polític i acabar amb l’independentisme”.

“Responsables del ‘cas Palau’ han d’explicar com tornar els diners” La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que, en el cas Palau, “les persones responsables condemnades per l’espoli han d’explicar com es tornen els diners” i no només complir presó. Va fer aquestes declaracions després de l’ingrés a la presó dijous de l’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i de l’extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya Daniel Osàcar. “Qui la fa, la paga”, va dir, i va defensar que les responsabilitats polítiques les han d’assumir els responsables d’aquell moment. Va assegurar que no se sent ni part ni hereva d’aquesta gestió. “Jo no ho assumiré com a propi”, va asseverar.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ahir sortint de la seu del partit.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ahir sortint de la seu del partit.ACN

tracking