SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Zapatero proposa “un acte de retrobament” per “curar la ferida” de l'1-O a Catalunya

Deu anys després de la sentència de l'Estatut, valora que “podria haver estat més desfavorable” || L'expresident del Govern espanyol creu que la taula de diàleg és l'“única esperança” per al conflicte

José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern espanyol.

José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern espanyol.SILVIA JARDÍN/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero creu que “està pendent fer algun tipus de retrobament que curi la ferida” del referèndum de l’1-O a Catalunya. “Fixi’s que en aquest moment tothom, si és sincer, es penedeix del que va passar. Tothom. No es pot portar la gent al límit”, va dir en una entrevista publicada ahir a Ara, el mateix dia en què es compleixen deu anys de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut.

En una altra entrevista, aquesta vegada a El Periódico, Zapatero no es penedeix 17 anys després de la seua frase de total suport a la reforma de l’Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya, pronunciada en un míting amb Pasqual Maragall el 2003. «Home, podria haver afegit “i trauré tot el que sigui inconstitucional”, però és evident», va dir. “En el procés de tramitació parlamentària es van modificar algunes coses, i algunes eren obertament i inequívocament no respectuoses amb la Constitució”, va reflexionar.

«Quan vaig dir donaré suport a l’Estatut podria haver afegit “i eliminaré el que sigui inconstitucional”»

“Mai vaig pensar que la reacció a la sentència acabaria en el procés, que ha estat un viatge enlloc”, va assegurar. “Des de la meua disconformitat amb la sentència, i li puc assegurar que vaig passar dies difícils quan es va produir, sempre vaig fer crides a respectar-la, a dir que no era tan greu, anticipant-me a la reacció”, va assenyalar Zapatero. “Vaig intentar suavitzar l’escenari”, va puntualitzar l’exlíder del PSOE. “Vam arribar fins on vam poder, qui va fer que es limités l’Estatut va ser el TC. És una completa tergiversació del procés invocar aquesta frase meua”, va insistir Zapatero. Així mateix, va reivindicar la taula de diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat com a “única esperança” per resoldre el conflicte català”, que segons la seua opinió no es pot dirimir mitjançant un referèndum que “divideixi” la societat.

L’única via factible, va subratllar Zapatero, és la del diàleg entre governs, i també amb aportacions de la societat, amb la mirada posada en el “llarg termini”. Precisament, aquesta necessitat d’aconseguir una solució que perduri és el que invalida l’eina del referèndum. “En un referèndum, qui perd vol la revenja, una segona volta, com passa ara a Escòcia. En el cas del Quebec va passar i ja no s’ha tornat a fer cap referèndum ni es farà. Per tant, l’experiència diu que no és el camí. Com gairebé sempre, el camí més virtuós és el més difícil, i en aquest cas el més difícil és arribar a un acord”, va concloure.

tracking