SEGRE

Interior permet des de demà la lliure circulació dels europeus

La disposició publicada al BOE no afecta la frontera terrestre amb Andorra

Zona d'arribades de la Terminal 4 de l'Aeroport de Madrid-Barajas Adolfo Suárez

Zona d'arribades de la Terminal 4 de l'Aeroport de Madrid-Barajas Adolfo SuárezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de l’Interior permetrà des d’aquest dimecres, 1 de juliol, la lliure circulació dels ciutadans europeus i aixecarà progressivament les restriccions de viatges des de països tercers, d’acord al llistat inicial de quinze països acordat per la Unió Europea. En paral·lel a l’obertura progressiva de fronteres, Interior ha assenyalat en una Ordre que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) les noves categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència.

L’ordre encara no aplica el llistat dels quinze països considerats segurs als quals a partir de juliol els Estats de la UE reobriran les seues fronteres, tancades des de mitjans de març per la pandèmia de la COVID-19. Encara que ja hi ha acord, el BOE indica que encara s’estan finalitzant els treballs. De fet, Croàcia, que exerceix fins finals de mes la Presidència del Consell de la UE, va llançar aquest dilluns un procediment escrit i va donar de termini fins aquest dimarts, a les 12:00 hora local, perquè els Estats membres puguin donar el vistiplau o rebutjar el document.

Pel que fa a les noves categories de persones exemptes de restriccions, el BOE assenyala com a beneficiaris del dret de lliure circulació als ciutadans de la UE. També, als titulars de permisos de residència o visats d’estada de llarga durada expedits pels Estats membres i Estats associats Schengen, pel que ja no serà necessari verificar que es dirigeixen directament al lloc de residència. Els estudiants i treballadors altament qualificats la tasca del qual sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància queden igualment exempts.

Es denegarà així l’entrada per raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària als ciutadans de tercers països tret que resideixin a la Unió Europea, Estats associats Schengen, Andorra, Mònaco, El Vaticà o San Marino.

Podran entrar a Espanya així mateix els titulars d’un visat de llarga durada expedit per un Estat membre o Estat associat Schengen, els treballadors transfronterers i els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i els dedicats a cura de majors que es dirigeixin o tornin d’exercir la seua activitat laboral.

Les restriccions tampoc no seran aplicables al transport de mercaderies, incloent els tripulants dels vaixells, per assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l’activitat pesquera, i el personal aeronàutic necessari per dur a terme les activitats de transport aeri comercial. Serà condició indispensable que aquestes persones tinguin assegurada la immediata continuació del viatge.

Tampoc no seran aplicables al personal diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals, militars, de protecció civil i membres d’organitzacions humanitàries a l’exercici de les seues funcions ni als estudiants que realitzin els seus estudis en els Estats membres o Estats associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.

També podran entrar a Espanya els treballadors altament qualificats la tasca dels quals sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància, les persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats i aquelles que acreditin documentalment motius de força major o situació de necessitat.

Aquestes disposicions no afecten ni la frontera terrestre amb Andorra ni al punt de control de persones amb el territori de Gibraltar.

Amb caràcter temporal, es manté el tancament dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.

L’ordre entra en vigor a les 00:00 hores d’aquest dimecres i tindrà vigència fins les 24:00 hores del proper 8 de juliol, sense perjudici de la seua modificació per respondre a noves recomanacions en l’àmbit de la Unió Europea.

tracking