SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

La Generalitat critica les “excuses” de Sánchez per no convocar el diàleg

El cap de l'Executiu central afirma que ni ell ni Torra no seran a la reunió de la taula || Moncloa té “esperances” en “moltes formacions” per als pressupostos

Reunió del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat.

Reunió del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Govern central van protagonitzar ahir un intercanvi de retrets per la convocatòria de la segona reunió de la taula de diàleg. Així, mentre que la part catalana va criticar les “excuses” de La Moncloa per retardar la trobada, el Gabinet de PSOE i Unides Podem va dir que és “oportú” esperar que passin les eleccions basques i gallegues per reprendre la negociació. D’aquesta manera, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar que la taula s’ha de reunir “al més aviat possible”. “Els que no volen negociar, no trobaran mai el moment oportú per celebrar-la”, va afegir referint-se a l’Executiu de Pedro Sánchez. Així mateix, va justificar la urgència perquè “hem de començar a treballar intensament per trobar la solució d’un conflicte polític”. En la mateixa línia, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, també va assenyalar La Moncloa per pretendre “dilatar” amb l’“excusa” d’una pròxima convocatòria electoral a Catalunya la celebració de la taula. Budó va dubtar, fins i tot, que s’arribi a fixar una reunió abans que acabi l’estiu.

Per la seua banda, la seua homòloga al Govern central, María Jesús Montero, va manifestar que és “oportú” deixar passar les eleccions gallegues i basques abans de reprendre el diàleg amb Catalunya. No obstant, va remarcar que no tenen “cap inconvenient” a convocar la trobada al llarg d’aquest mes. En paral·lel, es va mostrar “esperançada” en “moltes formacions” perquè avalin els pressupostos generals de l’Estat de l’any que ve. Tanmateix, fonts de l’Executiu de Sánchez van assenyalar que unes eventuals eleccions a Catalunya complicarien el suport d’ERC, que també espera gestos en relació amb el diàleg i els presos per decidir el seu vot, tal com han insinuat dirigents republicans.

La Moncloa afirma que no té “inconvenient” a convocar la taula de diàleg aquest mes de juliol

En el marc d’aquest escenari preelectoral, ahir mateix es va produir una nova topada entre el president, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La dirigent morada va dir que Torra “no podrà liderar el diàleg”. “Lliçons de diàleg, ni una”, li va replicar el president, que no assistirà a la reunió de la taula de diàleg quan se celebri, segons va dir ahir el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez.

El també secretari general dels socialistes tampoc serà present a la cita. Vidal Aragonés, diputat de la CUP, d’altra banda, va titllar d’“engany” el diàleg amb Madrid. “No servirà per a res”, va augurar el cupaire.

tracking