SEGRE

CATALUNYA

Torra xifra en 30.000 milions el cost de la pandèmia i demana més recursos a Moncloa

Critica que l'Executiu central utilitzés un “155 encobert” per prendre competències a la Generalitat || L'oposició l'acusa de prioritzar la independència abans que la col·laboració durant la pandèmia

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la intervenció al ple d’ahir.

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la intervenció al ple d’ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir en un ple monogràfic sobre el coronavirus celebrat al Parlament la gestió de l’Executiu i va criticar que els 3.200 milions d’euros que correspondrien a Catalunya dels fons de 16.000 milions que el Govern central va activar per repartir entre les comunitats autònomes són insuficients. Va afirmar que els recursos que el Govern català ha destinat a combatre els efectes de la pandèmia superen els 30.000 milions d’euros. Per aquesta raó, va apel·lar al PSC i als comuns perquè “collin” els seus “socis a Madrid” de manera que destini a Catalunya els fons que necessita. Davant d’això, el líder del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar disposat a ajudar, però va avisar que “seria un error situar unes expectatives impossibles”. Torra també es va mostrar confiat que hi haurà un acord “unànime” entre tots els partits del Parlament per demanar a l’Executiu central que elevi el sostre de dèficit de la Generalitat a l’1% i que els ajuntaments puguin disposar de tot el seu superàvit. Així mateix, va assegurar que demanarà a Sánchez que sol·liciti “en nom de Catalunya” un préstec de 5.000 milions d’euros al Mecanisme Europeu d’Estabilitat. En aquest context, va anunciar que el Govern català preveu haver realitzat el 21 de juliol la modificació de les partides dels Pressupostos del 2020 per adaptar-los a la crisi.

D’altra banda, el president també va retreure que el Govern espanyoles prengués competències al català aplicant un “155 encobert” a través de l’estat d’alarma. Davant d’aquestes declaracions, els partits de l’oposició van criticar el to que va mostrar el Govern i el van acusar de prioritzar la independència durant la crisi. El líder del PSC va negar que la Generalitat hagi perdut competències durant l’estat d’alarma i va lamentar que JxCat i ERC hagin intentat aprofitar “l’oportunitat” per guanyar els “arguments” amb posicionaments independentistes. En aquesta mateixa línia, es van pronunciar des de Cs, que van criticar que el Govern català optés per “la divisió” en lloc d’exhibir més compromís en la lluita contra el Covid. Per la seua part, CatECP, va insistir a demanar eleccions al president perquè la ciutadania pugui decidir si s’encara la reconstrucció “amb la via Torra i Puigdemont” o amb una alternativa catalanista i d’esquerres. El Partit Popular, al seu torn, va criticar que la Generalitat hagi actuat davant la pandèmia com “pollastre sense cap”. Per la seua banda, la CUP va assenyalar que “pidolar” recursos a l’Estat o endeutar-se amb la Unió Europea no és el camí per aconseguir la reconstrucció i va assegurar que això passa per aplicar impostos al gran capital, grans fortunes i la banca. Al contrari, ERC va avalar la gestió de l’Executiu i va insistir que la fase de reconstrucció ha de ser una oportunitat per construir els “fonaments” de la república catalana. Al seu torn, la consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar l’actuació del departament dient que es van preparar des del febrer davant del que pogués venir, però que “la gran velocitat de la propagació va sorprendre tothom” i va assegurar que el sistema sanitari català està preparat per a una nova onada.

tracking