SEGRE

El Superior de Justícia acorda prosseguir amb la seua nova investigació a Torra per desobediència

El president de la Generalitat, Quim Torra.

El Superior de Justícia acorda prosseguir amb la seua nova investigació a Torra per desobediènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat seguir endavant amb la nova causa per desobediència que va obrir al febrer al president de la Generalitat, Quim Torra, per desatendre la seua ordre que retirés del Palau de la Generalitat una pancarta de suport els polítics presos. En una interlocutòria, que és ferma, la sala civil i penal de l’alt tribunal català desestima el recurs de súplica que la defensa de Torra va presentar contra la nova investigació per desobediència al president català, que ja compta amb una condemna d’any i mig d’inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs d’edificis públics en període electoral.

La nova causa, oberta el mes de febrer passat i que va quedar a suspens perquè Torra va recusar als magistrats de la sala, deriva de la negativa del president català a complir una ordre de la sala contenciosa del TSJC que li citava a despenjar del balcó del Palau de la Generalitat una pancarta de suport als polítics presos, de forma permanent, no només en període electoral.

Torra va plantejar la recusació dels tres membres de la sala penal que van acordar obrir la investigació per desobediència –el mateix president del TSJC, Jesús María Barrientos, i els jutges Mercedes Armes i Carlos Ramos–, però l’alt tribunal català la va desestimar la setmana passada, amb la qual cosa causa es reactiva ara.

En el seu recurs, la defensa de Torra al·legava, com ja va fer en el judici per desatendre el requeriment de la Junta Electoral de no retirar els llaços grocs, que l’ordre del TSJC de despenjar la pancarta era il·legítima i contrària al dret fonamental a la llibertat d’expressió.

No obstant això, el TSJC considera que estimar el recurs de Torra impediria d’obrir un procés penal per "dilucidar" si va cometre en un delicte de desobediència a les resolucions judicials quan va decidir mantenir la pancarta, que finalment van acabar despenjant els Mossos d’Esquadra per ordre de l’alt tribunal.

L’ordre dirigida a Torra la va dictar el mes de setembre passat, com a mesura cautelar, la sala contenciosa del TSJC, arran d’una demanda presentada per l’associació Impuls Ciutadà –liderada per l’exdiputat de Cs en el Parlament José Domingo– que demanava que es despengessin la pancarta i el llaç del balcó del Palau per mantenir la neutralitat de l’edifici permanentment, no només en període electoral.

El president de la Generalitat va desatendre l’ultimàtum de 48 hores que li va donar el tribunal i va recórrer en paral·lel l’ordre, després de la qual cosa el TSJC va dictar un nou requeriment en el qual instava els Mossos d’Esquadra a retirar els símbols de suport als polítics presos del Palau "de forma immediata".

Després de la retirada de la pancarta, quatre activistes independentistes, els exdiputats Lluís Llach i Antonio Baños, l’actriu Sílvia Bel i la portaveu de la plataforma Som Escola, Teresa Casals, en van desplegar una altra amb el lema "Llibertat d’opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans".

Torra compta ja amb una condemna d’any i mig d’inhabilitació imposada pel TSJC –que el Suprem revisarà el proper 17 de setembre– per desobeir l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics abans de les eleccions generals del 28 A.

tracking