SEGRE

TRIBUNALS POLÍTICA

Els centres penitenciaris catalans proposen el tercer grau per als nou presos del procés

Els líders de l'1-O insisteixen a reclamar la seua posada en llibertat, igual que Torra || La decisió ha de ser ratificada pel Servei de Classificació i el Fiscal podria recórrer, donant la clau al Suprem

Imatge a la presó de Sànchez, Junqueras, Turull, Forn, Cuixart, Rull i Romeva, el desembre del 2018.

Imatge a la presó de Sànchez, Junqueras, Turull, Forn, Cuixart, Rull i Romeva, el desembre del 2018.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, Puig de les Basses, a Figueres, i a la de Dones de Barcelona (Wad-Ras) van proposar ahir el tercer grau penitenciari per als nou líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem per impulsar l’1-O. Suposaria que haurien d’anar a dormir a presó els laborables i el cap de setmana podrien passar-lo a casa. El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la conselleria de Justícia de la Generalitat, Amand Calderó, va explicar les propostes acordades per les juntes de tractament, que haurà de validar el Servei de Classificació de la conselleria en un màxim de dos mesos.

Les presons tenien fins dijous vinent, 9 de juliol, per revisar el segon grau de l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Dolors Bassa i Raül Romeva, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al vèncer el termini de sis mesos que estipula el Reglament Penitenciari per revisar el grau penitenciari.

Assegura que no té “res a objectar” a la semillibertat i “allarga la mà” al diàleg

Les juntes de tractament de les tres presons es van reunir de forma simultània per revisar els graus –per protegir-los “de possibles amenaces i coaccions” en les seues decisions i informar amb transparència i sense interferències, segons el secretari– i van adoptar les decisions per unanimitat.

Les propostes de les juntes de tractament són avalades pel Servei de Classificació entorn del 95 per cent de casos, i normalment no s’esgota el termini per donar una resposta. Però la Fiscalia podrà recórrer al jutjat de vigilància penitenciària corresponent i posteriorment al tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.

L’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, considera que la proposta de les juntes de tractament de les presons catalanes és “un pas més, però continuem sent presos polítics”. Josep Rull va recordar que “el tercer grau és presó”, i per la seua banda Jordi Turull va dir a Twitter: “Seguim i amb majúscules. Llibertat presos polítics i exiliats.”

Per la seua part, Dolors Bassa va afirmar que “continuo sent una presa política sigui amb el grau que sigui”. Jordi Cuixart, al seu torn, va defensar “la legitimitat de la lluita no-violenta i la desobediència civil com a instruments per transformar la societat”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar a Twitter que “mai no haurien d’haver estat jutjats” ni haver entrat a la presó i tampoc “no haurien de seguir” tancats, per la qual cosa “tercer grau? Llibertat!”, va respondre.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, no té “res a objectar” a la semillibertat dels presos. Sobre la taula de negociació va assenyalar a La Sexta que sempre allargarà la mà al diàleg.

tracking