SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Llum verda a injectar 50.000 milions d'euros en ajuts a empreses i a un nou pla Renove

L'Executiu treballa en un projecte d'inversió pública de 150.000 milions per presentar a la Unió Europea || Incentius d'entre 300 i 4.000 euros per comprar un vehicle nou i desballestar-ne un d'antic

El president, part del seu Executiu i agents socials van escenificar l’acord en una foto conjunta als jardins de La Moncloa.

El president, part del seu Executiu i agents socials van escenificar l’acord en una foto conjunta als jardins de La Moncloa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir noves mesures per donar suport a la reactivació econòmica entre les quals s’inclouen un nou paquet de mesures econòmiques per valor de 50.000 milions d’euros per injectar fons públics a les empreses i un pla Renove amb ajuts per a l’adquisició d’un vehicle a canvi de desballestar-ne un d’antic.

A més, va avançar que el seu equip està preparant un pla d’inversions i reformes que portarà a Brussel·les perquè sigui finançat pel fons de recuperació de la Unió Europea, que s’ha d’aprovar aquest mes. El projecte, que tindrà una inversió pública de 150.000 milions d’euros, preveu també mobilitzar uns 500.000 milions en recursos privats per recuperar l’economia en un termini de dos anys.

El Govern va firmar amb els agents socials l’acord per la reactivació econòmica i de l’ocupació

La comissió va rebutjar la derogació de la reforma laboral i la creació d’un impost a rendes altes

Aquest nou fons d’inversió de 50.000 milions, que veu la llum en el marc de l’Acord per la reactivació econòmica i de l’ocupació amb els agents socials, té com a objectiu impulsar la inversió i reforçar la solvència de les empreses, la qual cosa al seu torn repercutirà en “milers de llocs de feina”. D’aquests, 40.000 es destinaran a nous avals ICO i 10.000 milions es destinaran a empreses viables amb problemes de solvència derivats de la crisi. Entre altres qüestions, el document firmat també inclou temes com la flexibilització dels ERTO i la seua possible extensió, nous mecanismes de suport als autònoms, la regulació del teletreball, un pacte per a la industrialització o una modernització al marc laboral. Així mateix, amb l’objectiu d’impulsar la demanda de vehicles i reactivar el sector automobilístic, es va aprovar el pla Renove 2020, que compta amb un pressupost de 250 milions, i que donarà incentius d’entre 300 i 4.000 euros a l’adquisició d’un model i donar-ne de baixa un d’antic. Aquesta quantitat variarà en funció del vehicle adquirit i del tipus de beneficiari. Els ajuts estan disponibles per a les persones que hagin adquirit el seu vehicle des del passat 16 de juny i s’allargaran fins a finals d’aquest any o quan s’esgotin els fons.

Quant al pla de 150.000 euros, que lidera la vicepresidenta Tercera i la ministra d’Economia, Nadia Calviño, el president va assegurar que aquesta xifra “astronòmica” és necessària tenint en compte “la forta caiguda de l’economia” i tindrà un paper “fonamental” en la recuperació econòmica després de la pandèmia.

Tots dos presidents van coincidir a destacar que aquests tributs podrien perjudicar el creixement econòmic i que “no és el moment” d’obrir el debat fiscal, sinó de “creure en l’empresa i apostar-hi” perquè és una manera d’apostar també per l’ocupació.

La comissió creada al Congrés per a la reconstrucció social i econòmica va aprovar ahir més de mig miler de recomanacions per sortir de la crisi del coronavirus, en les quals s’inclouen plans de prevenció, reserves estratègiques, més inversió en serveis públics, ajuts econòmics i noves lleis que fomentin el teletreball i els horaris racionals. Malgrat que les conclusions presentades pel Govern per als quatre grups de treball que es van crear (sanitat, polítiques europees, polítiques socials i economia) van tirar endavant, no es va arribar a cap consens entre els dos principals partits, PSOE i PP, ja que els populars es van despenjar a última hora dels pactes sobre sanitat i la Unió Europea amb els quals hi havia hagut acostaments amb l’Executiu, encara que no van tancar la porta a acords abans del seu debat definitiu, que se celebrarà el 22 de juliol. Entre les mesures aprovades més rellevants hi ha el desbloqueig dels superàvits municipals acumulats els anys 2019 i 2020, no aplicar la regla de despesa en els ajuntaments fins al 2022 i eliminar les condicions al rescat d’empreses. Així mateix, per un error de Podem en la votació es va avalar aplicar un fons de capitalització al qual els treballadors puguin recórrer en cas d’acomiadament, canvi d’empresa o jubilació. D’altra banda, a més de la derogació de la reforma laboral del 2012, la comissió també va rebutjar la creació d’un nou impost sobre la riquesa.

Les patronals alerten que “no és el moment” d’apujar impostos Els presidents de CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, van aprofitar l’acte celebrat ahir a La Moncloa per a la firma de l’acord per l’economia i l’ocupació per expressar el seu rebuig de la reforma fiscal que vol posar en marxa el Govern central, que inclou una pujada d’impostos en els trams més alts de l’IRPF i en el de Societats per a les grans empreses.

tracking