SEGRE

CATALUNYA

La Generalitat atribueix la crisi viscuda a les residències a l'“infrafinançament” de l'Estat

Assenyala que aquests centres han estat els més afectats també a la resta d'Espanya || L'oposició demana canvis “estructurals” en el model actual perquè no es repeteixi el drama d'aquests mesos

Personal de Salut va dur a terme proves de cribratge a usuaris i personal de la residència Santa Teresa Jornet d’Aitona.

Personal de Salut va dur a terme proves de cribratge a usuaris i personal de la residència Santa Teresa Jornet d’Aitona.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va responsabilitzar ahir el Govern central de la crisi de les residències d’ancians, on s’ha registrat el gruix de morts en la pandèmia, per l’“infrafinançament” en dependència que dóna l’Executiu de Pedro Sánchez. Així ho va assegurar ahir al Parlament en un ple monogràfic sobre la crisi generada pel coronavirus, en el qual l’oposició va carregar contra la gestió que ha fet el Govern català, i li va exigir “canvis substancials” en el model sanitari i d’atenció social perquè no torni a repetir-se aquesta situació.

Malgrat entonar en part el mea culpa i admetre que “hi ha hagut errors” i que van arribar tard en la compra de material per a les residències, Torra va culpar la “recentralització” que va fer l’Estat dels recursos. Va recolzar la seua gestió assegurant que el que ha succeït a les residències catalanes és equiparable a altres països europeus i altres llocs d’Espanya. També va justificar que el traspàs de la competències de les residències d’Afers Socials a Salut va ser una necessitat “urgent i imperiosa” perquè “havia de prevaler el criteri sanitari” per frenar els contagis. El PSC va criticar que si el Govern català va actuar tard als geriàtrics va ser pel seu afany d’“aprofitar la pandèmia en la lluita personal contra el Govern espanyol” i per “haver construït un mur d’accés al sistema de salut públic” per als usuaris. Va denunciar la sensació d’“abandó” dels professionals per part de l’Executiu, que va instar a “prendre’s seriosament els acords que s’adoptin” en el ple. Els comuns, per la seua part, van lamentar que el sector assistencial “s’hagi mercantilitzat” i van demanar més recursos per evitar-ho, perquè “les residències no poden tornar a ser un aparcaments per a la gent gran i llocs que enriqueixen alguns”. Ciutadans va criticar que es posés la ideologia “per sobre” de la salut i es refusés la col·laboració de l’UME per desinfectar instal·lacions geriàtriques. La CUP va cridar a crear un veritable model de gestió de residències i amb millors condicions per als seus treballadors. Així mateix va carregar contra la coordinació que la Generalitat ha tingut amb el món local durant la crisi. El PP va qüestionar el traspàs de les residències entre conselleries i va assenyalar que si hi va haver aquest canvi va ser perquè “alguna cosa fallava” i va retreure que la Generalitat escudi els seus errors en la “fal·làcia repetida” de falta de recursos de l’Estat. Des d’ERC, van criticar que els partits “frivolitzessin” sobre la gestió de les residències i van demanar que aportessin solucions per a revertir el model actual.

D’altra banda, la Generalitat va iniciar ahir els tests de cribratge que durà a terme a tots els usuaris i el personal de les residències per a la tercera edat del Segrià després que s’ordenés confinar la comarca.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sol·licitar ahir al president del Govern central, Pedro Sánchez, i el director general del Mecanisme Europea d’Estabilització (MEDE). Klaus Regling, una “injecció de liquiditat de forma immediata” a Catalunya per poder encarar la crisi econòmica i social que ha generat la pandèmia. El president de la Generalitat va assegurar que Catalunya hauria de rebre prop de 30.000 milions d’euros del Fons Europeu i va insistir que “les famílies, empreses, autònoms i entitats del país no poden esperar a la distribució d’aquest fons a partir de l’any que ve”.

En la missiva enviada al director del MEDE, Torra va lamentar que Catalunya no pugui accedir als ajuts que ha posat en marxa, “ja que només els estats membres de la UE poden fer-ho” i el va informar que ha sol·licitat al president del Govern central que demani en nom seu un préstec de 5.000 milions, la qual cosa equival a un 2% del PIB anual català.

Paral·lelament, a través d’una altra carta, també va tornar a repetir a Sánchez que les mesures posades en marxa per la Generalitat per fer front a la crisi sanitària, econòmica i l’emergència social pel coronavirus “tenen un cost per al qual no seran suficients tampoc el recursos posats en marxa per ajudar les comunitats autònomes” que va anunciar l’Executiu central i de què a Catalunya pertocarien 3.200 milions.

Així mateix, també va tornar a reclamar-li que demani el préstec als fons MEDE en nom de Catalunya amb urgència per “disposar dels recursos com més aviat millor”.

Constituïda la comissió per a la reconstrucció econòmica i social El Parlament va constituir ahir la comissió d’estudi de la reconstrucció i reactivació socials i econòmiques, que presidirà la diputada socialista Eva Granados. Aquest grup té l’objectiu de buscar un consens entre tots els partits per sortir de la crisi provocada pel coronavirus. A més també es va posar en marxa la comissió d’investigació sobre la gestió de les residències que presidirà el diputat de la CUP Vidal Aragonés que investigarà la gestió que s’ha dut a terme en aquests centres durant la pandèmia. I és que fins a la data prop de 4.000 ancians residents en aquestes instal·lacions han perdut la vida. Les funeràries van reportar ahir quatre noves morts per coronavirus a Catalunya. A més es van registrar 267 nous positius, la qual cosa suposa 91 més que l’últim balanç.

tracking