SEGRE

CASA REIAL CORRUPCIÓ

La Moncloa deslliga Felip VI de l'escàndol del seu pare

El gestor del rei emèrit diu que no hi ha evidències de la donació saudita || Estimen que hauria de pagar 52 milions al fisc

Imatge d’arxiu del rei emèrit, Joan Carles I.

Imatge d’arxiu del rei emèrit, Joan Carles I.EFE/JUANJO MARTÍN/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va deslligar ahir la possible responsabilitat que pugui tenir el rei emèrit Joan Carles I davant de la Justícia de l’actual cap de l’Estat, el rei Felip VI. Assegura que en tot cas és responsable de forma individual. De fet, l’Executiu de Pedro Sánchez, per boca de la portaveu, María Jesús Montero, va recalcar que el seu fill, Felip VI, va renunciar a l’herència que li pogués correspondre del seu pare respecte a la polèmica Fundació Lucum.

Va fer aquestes declaracions després que transcendís que el gestor de comptes a Suïssa Arturo Fasana va assegurar al fiscal Yves Bertossa que creu que no existeix cap document oficial que acrediti que els diners que tenia dipositats el rei Joan Carles I en un compte d’una societat panamenya procedissin d’una donació del rei Abdullah de l’Aràbia Saudita, mort el 2015. Segons El Español, així consta en la declaració que va deixar en el marc de la investigació sobre l’origen dels 100 milions de dòlars ingressats en el compte de la Fundació Lucum, vinculada al monarca, i que es creu que poden procedir de comissions per l’adjudicació de l’AVE a la Meca. Amb la sola finalitat de rebre i gestionar la suposada donació, es va crear la Fundació Lucum, però “des del principi estava clar que el beneficiari econòmic seria Joan Carles I”, segons Fasana. “Havíem insistit molt en això”, va necessitar. Tot va canviar, va dir, quan es va aprovar l’amnistia fiscal a Espanya el 2012. Va ser just aquell any quan la banca Mirabaud va obligar Joan Carles I a cancel·lar el seu compte a l’esclatar l’escàndol de la cacera d’elefants a Botswana. El rei emèrit va ser qui va donar l’ordre que es transferissin tots els diners, 64,8 milions, a un compte de la seua amiga Corinna Larsen, segons consta en aquesta declaració.

Joan Carles I va ser qui va ordenar transferir 64,8 milions a Corinna, segons la banca Mirabaud

Els tècnics d’Hisenda estimen que Joan Carles I hauria d’haver pagat 52 milions a Hisenda per la suposada donació. Demanen a l’Agència Tributària una investigació tributària mentre no es notifiqui al rei emèrit una investigació judicial o de Fiscalia.

tracking