SEGRE

PANDÈMIA

El Govern admet que tornaria a decretar l'estat d'alarma si fos necessari

Ha advertit que "en cap moment no es pot baixar la guàrdia

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central ha considerat aquest dijous que els brots actius que en aquests moments hi ha a Espanya estan "circumscrits i controlats" però ha advertit que "en cap moment no es pot baixar la guàrdia" i, encara que no es preveu de moment, tornaria a decretar l’estat d’alarma si fos necessari.

En aquests termes s’ha expressat la portaveu del Govern, María Jesús Montero, mentre que el ministre de sanitat, Salvador Illa, ha insistit en la seua preocupació pels 73 brots actius que hi ha en aquests moments a Espanya, sobretot pels de les comarques del Segrià i A Mariña (Lugo).

En una entrevista a Telecinco i a la pregunta de si el Govern estudia una tornada a l’estat d’alarma, Montero ha assegurat que "no cap cap dubte" que si l’Executiu, encoratjat per les autoritats sanitàries i els experts, considera que és convenient tornar a decretar-ho, "així ho proposaria al Congrés dels Diputats, com ho ha fet en el període previ". La portaveu del Govern ha admès que no es poden descartar "conseqüències de contagis superiors" i ha demanat estar "atent" i seguir les recomanacions.

Montero ha insistit que si les autoritats sanitàries consideressin que el Govern d’Espanya ha d’adoptar "mesures addicionals" ho tornaria a fer.

Per la seua part, Salvador Illa ha reconegut que el Govern està preocupat pels 73 brots actius a Espanya, sobretot pels registrats en la comarca lleidatana del Segrià i a A Mariña (Lugo), encara que les dades assenyalen "una certa estabilització".

En declaracions a Antena 3, el ministre de sanitat ha explicat que encara que "és normal que hi hagi brots en aquesta fase de nova normalitat", el Govern segueix de prop les mesures "adequades i valentes" que estan adoptant les regions "a què els correspon en aquesta fase detectar i actuar".

Illa ha explicat que en aquest moment "no hi ha cap previsió" de tornar a decretar l’estat d’alarma perquè les comunitats tenen capacitats amb la legislació vigent d’adoptar confinaments i "les dades no indiquen que hi hagi previsió de fer això".

No obstant això, ha reconegut que si es donés el cas d’una transmissió descontrolada que superés l’àmbit d’una comunitat autònoma que requereixi limitar d’una "forma molt dràstica" la mobilitat a diverses zones d’Espanya, l’estat d’alarma ha demostrat ser "un instrument molt eficaç".

El responsable de Sanitat ha explicat que es manté el contacte i les reunions amb les comunitats afectades pels brots. "Les mesures són les adequades i veurem si assorteixen efectes".

Illa ha refusat participar en "discussions estèrils" sobre l’oportunitat de les mesures adoptades pel Govern català i ha asseverat que "cal sumar esforços per assegurar que el brot no s’estén i es recondueix".

Respecte a la decisió d’algunes comunitats d’endurir algunes mesures com l’ús de la màscara perquè sigui obligatori portar-la sempre, Illa ha dit que "qui vulgui anar més enllà caldrà veure l’especificitat de les disposicions que s’adoptin i si es fa obligatori en altres supòsits caldrà prendre les mesures per fer complir aquesta".

Ha recordat que el Govern va acordar el seu ús obligatori quan no es pugui garantir la distància de metre i mig i per raons mèdiques.

tracking