SEGRE

CATALUNYA

Multes de fins a 100 euros per a qui no porti mascareta en públic

L'ús és obligatori des d'avui a tot Catalunya encara que pugui mantenir-se la distància de seguretat || Demanen una reducció de l'IVA mentre s'exigeixi utilitzar-la

Una dona passeja un home pels carrers de Barcelona equipats amb mascaretes.

Una dona passeja un home pels carrers de Barcelona equipats amb mascaretes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Utilitzar la mascareta en espais públics, ja sigui a l’aire lliure o en interiors, és obligatori a partir d’avui a tot Catalunya per als majors de 6 anys encara que pugui mantenir-se la distància social recomanada. Aquest nova regulació sobre l’obligatorietat de les màscares, l’incompliment de la qual pot portar sancions de fins a 100 euros, va ser aprovada ahir a proposta de la conselleria de Salut en una reunió del comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya celebrada ahir. Existiran algunes excepcions. Així doncs, el seu ús estarà exempt per a les persones a qui resulti contraindicat per motius de salut i durant el desenvolupament d’activitats en les quals la utilització de la mascareta resulti incompatible com practicar esport, menjar, beure o banyar-se i prendre el sol a la platja. Sí que s’haurà de portar al sortir de casa i fins que s’entri en zona de platja.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta nova normativa el Govern pretén frenar el ritme de contagis del coronavirus, que ja ha obligat a confinar la comarca del Segrià, on la mascareta s’ha d’utilitzar sempre que se surti a la via pública des de dissabte passat.

Davant de la situació que ens deixa la nova normalitat, el defensor del poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, va sol·licitar a Hisenda que estudiï la possibilitat de reduir o eliminar l’IVA de mascaretes, mentre aquestes siguin d’ús obligatori, ja que actualment es troba en el 21%.

D’altra banda, les funeràries catalanes van reportar ahir cinc nous morts per coronavirus. A més es van diagnosticar 288 positius més. D’aquests, més de la meitat es van produir a la regió sanitària de Barcelona ciutat (152), mentre que tres de cada quatre va ser a l’àrea metropolitana.

En aquest context, el ministeri de Sanitat va analitzar ahir amb els governs d’Aragó, Catalunya i Madrid l’evolució de contagis en aquests territoris.

L’oposició demana la dimissió de Vergés pel Segrià La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va assumir ahir totes les responsabilitats que té en la gestió de la pandèmia, encara que va matisar que les mesures aplicades es van fer en un ambient d’“incertesa” i que el Govern sempre va intentar anticipar-se. Aquestes declaracions van arribar després que en el ple que es va celebrar al Parlament el president del PP, Alejandro Fernández, demanés la seua dimissió al considerar que durant la crisi va actuar amb “incompetència”. Així mateix la diputada del PSC Assumpta Escarp també va carregar contra la gestió de Vergés i va qüestionar que sigui la millor persona i que estigui capacitada per encapçalar el departament. Aquestes crítiques van venir emmarcades sobretot en el rebrot que ha obligat a confinar perimetralment del Segrià. Així mateix, durant el ple es van aprovar tres nous decrets llei amb mesures urgents de caràcter econòmic i altres mesures extraordinàries en matèria sanitària, cultural, social, fiscal i també administrativa que van ser criticats per l’oposició. Els partits van coincidir que aquests decrets demostren “la deixadesa” del Govern ja que són un “tutti frutti” de mesures inconnexes i parcials que podrien haver impulsat “fa anys”. Van retreure a l’Executiu la falta de diàleg per tirar-los endavant.

Una dona passeja un home pels carrers de Barcelona equipats amb mascaretes.

Una dona passeja un home pels carrers de Barcelona equipats amb mascaretes.EFE

tracking