SEGRE

UE RENOVACIÓ DE CÀRRECS

El candidat irlandès guanya Nadia Calviño a l'Eurogrup

La ministra es queda a un vot de la presidència || Clau en la direcció del debat de la recuperació després de la pandèmia

Nadia Calviño, al seu escó en una sessió del Congrés.

Nadia Calviño, al seu escó en una sessió del Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe, serà el nou president de l’Eurogrup a l’imposar-se en la cursa pel lloc a la vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics espanyola, Nadia Calviño, i al seu homòleg luxemburguès, Pierre Gramegna. L’irlandès va resultar elegit en la segona ronda de la votació celebrada ahir, a la qual va arribar al costat de Calviño després que Gramegna es retirés en la primera ronda d’una elecció en la qual, per vèncer, era necessari tenir el suport d’almenys 10 dels 19 països de l’àrea de la moneda única. Donohoe substituirà el portuguès Mário Centeno al capdavant del fòrum de ministres d’Economia i Finances dels dinou països que integren l’eurozona a partir del 13 de juliol per un mandat de dos anys i mig renovable.

Entre les seues tasques més immediates estarà dirigir els debats sobre la recuperació europea després de la recessió sense precedents generada per la pandèmia de Covid-19 i sobre la revisió de les normes comunitàries de control del dèficit i el deute públics, mentre que entre les assignatures pendents destaca completar la unió bancària. Donohoe partia amb el suport de la seua família política, el Partit Popular Europeu (PPE), que governa a la majoria de països de l’eurozona, i es donava per fet que l’elecció seria una ajustada carrera entre ell i l’espanyola Calviño.

Sánchez diu que l’important és “treballar colze a colze” i el PP parla de “clar fracàs”

La ministra comptava amb el suport explícit de les grans economies, Alemanya, França i Itàlia, així com de Portugal i Grècia. La votació és secreta, però el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va revelar que Calviño es va quedar “a un vot”. “No ha pogut ser”, va lamentar en un míting a Euskadi, i va dir que ara “el més important” és “començar a treballar ja colze a colze perquè la setmana que ve Europa doni una resposta de les dimensions i de l’envergadura que tenim respecte a la crisi econòmica, sanitària i social que tenim al davant”. El PP assegura que la no-elecció de Calviño mostra la “pèrdua de pes” d’Espanya: “És un clar fracàs de Sánchez.”

tracking