SEGRE

CATALUNYAESPANYA

El Govern central no veu necessari “per ara” tornar a l'estat d'alarma

Elogia la capacitat que ha tingut Catalunya per controlar els focus generats al Segrià || Actualment el ministeri en comptabilitza 73 d'actius a tot l'Estat

L’ús de la mascareta és des d’ahir obligatori a Catalunya encara que existeixi distància social.

L’ús de la mascareta és des d’ahir obligatori a Catalunya encara que existeixi distància social.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar ahir que de moment “no hi ha cap previsió” que l’Executiu torni a declarar l’estat d’alarma, principalment perquè s’ha pogut veure que “les comunitats autònomes tenen capacitats per decretar confinaments quirúrgics en zones limitades”, amb referència al focus declarat al Segrià i a A Mariña (Lugo). No obstant, va apuntar que “si es donés el cas d’una transmissió descontrolada i necessitéssim limitar d’una forma molt dràstica la mobilitat”, es tornaria a aplicar perquè s’ha demostrat que “és un instrument que ha estat eficaç”. En aquesta mateixa línia es va pronunciar també la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, que va asseverar que l’estat d’alarma tornaria a proposar-se si així ho consideressin les autoritats sanitàries i els experts. Illa també va informar que actualment hi ha comptabilitzats a tot l’Estat 73 brots actius, encara que els que més preocupació generen al Govern central són els del Segrià i el d’A Mariña. Malgrat això, també va afirmar que l’aparició de brots és “normal” dins de la fase de la nova normalitat i va assenyalar que “les mesures que s’han pres són les adequades i van fent efecte”.

A Catalunya s’han detectat diversos rebrots en les últimes hores. Un es va localitzar a Tarragona ciutat, on hi ha cinc persones infectades, totes del mateix nucli familiar. A Terres de l’Ebre també es va localitzar un focus que afecta quatre persones, dos a Xerta i dos a Camarles, que es va originar en un claustre de professors d’un institut del Perelló. Aquests s’uneixen a un de registrat dimarts a la localitat d’Alcanar amb tres casos positius després de celebrar una festa. En tots els casos els afectats presenten simptomatologia lleu i no han requerit hospitalització. A Barcelona el Reial Club de Polo es va veure ahir obligat a cancel·lar sine die els casals d’estiu i la resta d’activitats previstes per a menors arran d’un brot de coronavirus que ha afectat tres dels monitors.

En les últimes hores s’han localitzat rebrots a Tarragona i en dos ‘casals’de Barcelona i Girona

És un dels onze hospitals europeus seleccionats per provar aquest nou sistema

Mentrestant, a Girona un menor d’un casal esportiu va donar positiu després de mostrar símptomes de febre alta i diarrea. Tant ell com la seua família van ser posats en aïllament, així com nou nens més i dos monitors.

A la resta de l’Estat, el focus que més inquietud provoca és el de Lugo, on els afectats ja van pujar ahir dels 144 els 165, la qual cosa va provocar que els alcaldes de la zona demanessin l’ajornament de les eleccions autonòmiques que se celebraran aquest cap de setmana, encara que la Junta Electoral ho va descartar.

A Euskadi també continuen augmentant els casos en el focus d’Ordizia, que va poder ser generat per un ciutadans que va visitar Lleida i que ja suma 58 positius. Malgrat això el Govern basc descarta la necessitat d’imposar el confinament.

A Aragó, on quatre comarques es troben en fase 2, es van notificar 56 nous contagis.

En les últimes hores també es van informar de nous brots en un casament a Navarra i un altre a les Balears, que obligarà a utilitzar mascareta sempre que se surti.

La UE ha comprat onze llicències d’aquest software per a onze centres hospitalaris de referència europeus que, durant un any, provaran el sistema per tal de valorar la utilitat com a mitjà de suport al diagnòstic. Durant els propers mesos, el Vall d’Hebron compararà l’informe del radiòleg amb l’anàlisi del software per avaluar el grau de concordança. 

Intel·ligència artificial per accelerar el diagnòstic

L’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, juntament amb deu hospitals europeus més, està avaluant l’eficàcia d’un software d’intel·ligència artificial per accelerar el diagnòstic de Covid-19 mitjançant la tomografia computeritzada (TAC) de tòrax. Segons va explicar el director clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l’hospital, Manel Escobar, aquest programa informàtic està dissenyat per detectar imatges d’infecció als pulmons “en el menor temps possible i amb la màxima precisió”. El projecte, anomenat Sistema d’intel·ligència artificial per a la diagnosi ràpida de Covid-19 amb un TAC, està impulsat per la Comissió Europea i la tecnologia ha estat desenvolupada per la companyia Infervision.

tracking