SEGRE

PARTITS POLÈMICA

Puigdemont obté la marca JxCat i agreuja la crisi amb el PDeCAT

Col·loca a la presidència un dels seus afins, l'alcalde de Balenyà || La formació de Bonvehí sosté que la marca és seua i veu irregular la maniobra

Foto d’arxiu de Carles Puigdemont en un debat a l’Eurocambra, on és diputat.

Foto d’arxiu de Carles Puigdemont en un debat a l’Eurocambra, on és diputat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont ha aconseguit el control de la marca JxCat, segons va avançar ahir Catalunya Ràdio. Fins ara en el registre de partits del ministeri de l’Interior la formació estava a nom de la consellera del PDeCAT al districte de l’Eixample de Barcelona, Laia Canet Sarri, considerada propera al president del PDeCAT, David Bonvehí, però a causa d’un canvi, a hores d’ara consta com a president de JxCat l’alcalde de Balenyà, Carles Valls, afí a Puigdemont. A més a més, la nova direcció que apareix en el registre de partits correspon a un despatx professional d’un membre del secretariat de la Crida, que presideix Jordi Sànchez. A començaments d’aquesta setmana es va conèixer que afins a l’expresident de la Generalitat havien iniciat un procés de canvi del nom del partit registrat el 2018. Davant d’aquest nou gir dels esdeveniments, un portaveu dels postconvergents va assegurar que consideren que el canvi de titularitat no s’ha fet conforme a la llei i que entraran en una batalla jurídica per mantenir-lo.

Després de setmanes de negociació sense acord, Puigdemont va anunciar que formaria un nou partit al marge del que decidís el PDeCAT, que insisteix a no voler quedar diluït en la nova formació i defensa la fórmula de la coalició electoral. Amb aquest nou pas, la direcció del PDeCAT perd el principal poder de negociació que tenia, ja que en els últims dies insistien que no podia existir JxCat sense el PDeCAT, perquè el partit demòcrata tenia els drets adquirits de la marca.

Després de conèixer-se la notícia, Bonvehí va acusar Puigdemont de trencar la seua paraula i els acords firmats no actuant “de bona fe”.

En un comunicat, va recordar que el 2019 van firmar uns acords amb Jordi Sànchez segons els quals qualsevol canvi a Junts per Catalunya havia de ser “acordat i avalat” també pel Partit Demòcrata, una “circumstància que no s’ha produït”. Segons el president del PDeCAT, el seu partit “ha prioritzat la voluntat constructiva des del respecte i l’honestedat política” durant tot el procés de negociació per a l’ordenació de l’espai postconvergent, cosa que, segons ell, Puigdemont no ha fet.

tracking