SEGRE

ELECCIONS AUTONÒMIQUES

Galícia i Euskadi celebren avui uns comicis en els quals no podran votar els infectats

Adverteixen el mig miler de contagiats que podrien incórrer en un delicte contra la salut pública si ho fan || Juristes creuen que aquesta decisió vulnera el dret fonamental a la participació política

La Guàrdia Civil, ahir fent controls a les entrades de la localitat de Burela, a A Mariña.

La Guàrdia Civil, ahir fent controls a les entrades de la localitat de Burela, a A Mariña.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers comicis de la denominada “nova normalitat” a Espanya se celebren avui a Galícia i al País Basc en mig de la controvèrsia, després de decidir tots dos governs autonòmics prohibir que vagin a votar als col·legis als ciutadans que pateixin coronavirus o en tinguin símptomes. Aquesta decisió va obrir un debat entre els juristes a l’entendre, alguns d’ells, que aquesta decisió, avalada pel Tribunal Suprem i les juntes electorals, vulnera el dret fonamental a la participació política.

A Galícia, on el brot més actiu segueix establert a A Mariña (Lugo), almenys 259 de contagiats hauran de quedar-se a casa, si bé els seus contactes sí que podran acudir al col·legi, dipositar la papereta i tot seguit tornar als seus domicilis per seguir la quarantena.

De la mateixa manera, uns 200 bascos amb infecció activa, no només del rebrot d’Ordizia, no podran acudir a les urnes. Els seus contactes amb PRC negativa i en aïllament sí que ho podran fer amb mesures d’“extrema seguretat” i portant ja el vot preparat de casa.

Així mateix, els executius d’ambdós territoris van recordar als malalts que si trenquen l’aïllament i acudeixen als centres de votació posaran “en risc la salut dels ciutadans” i per tant incorreran en un delicte contra la salut pública eque podria comportar-los una sanció.

Quant al resultat electoral d’aquestes atípiques eleccions, els sondejos apunten que el candidat del Partit Popular i actual president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, aconseguiria la seua quarta reelecció amb majoria absoluta.

En el cas d’Euskadi totes les enquestes situen com a guanyador el candidat del PNB, el lehendakari Iñigo Urkullu. Si es compleix aquest resultat, els nacionalistes bascos es veurien, no obstant, obligats a pactar, possiblement amb el PSE.

Durant la celebració del consell nacional del partit, el president del grup socialista al Parlament va criticar la “decadència” que ha provocat, segons el seu parer, els 10 anys de governs independentistes i va assegurar que els comicis són necessaris per poder dir “prou” al “pitjor govern des de la recuperació de la Generalitat”. Així doncs, Iceta va avisar que si el seu partit no guanya les eleccions els sobiranistes podran tornar a revalidar la majoria parlamentària. “O PSC o quatre anys del mateix”, va asseverar.

Per al socialista català, Torra hauria de posar data als nous comicis abans que finalitzi el període de sessions al Parlament a finals d’aquest mes

.

Iceta reclama que es convoquin com més aviat millor a Catalunya El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reclamar ahir al Govern català que convoqui eleccions a Catalunya “com més aviat millor” i va mostrar el seu “total disposició” per ser el candidat socialista a presidir la Generalitat.

tracking