SEGRE

JUSTÍCIA CORRUPCIÓ

El jutge envia al banc dels acusats els Pujol per “organització criminal”

Acusa l'expresident, la seua dona i els fills d'enriquir-se amb activitats corruptes valent-se de la seua posició privilegiada || Procedeix també contra 18 persones més

Jordi Pujol i Marta Ferrusola i els seus set fills estan acusats d’organització criminal.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola i els seus set fills estan acusats d’organització criminal.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va proposar ahir jutjar l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seua dona, Marta Ferrusola, els seus set fills i divuit persones més, entre els quals hi ha l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol, per haver format una organització criminal per enriquir-se durant dècades a través d’activitats relacionats amb la corrupció.

En una interlocutòria, el magistrat considera acreditat que els Pujol Ferrusola van aprofitar la seua posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis “per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes”.

Així mateix, conclou que no hi ha indicis sòlids que acreditin que la fortuna dels Pujol procedeixi de l’herència familiar de l’avi Florensa Pujol. “Al llarg de la investigació no s’ha aportat cap element que permeti contrastar la veracitat d’aquesta versió”, va assenyalar De la Mata, que a més va apuntar que “neguen tenir coneixement del lloc on va estar el llegat, l’entitat bancària on es va administrar, el moment i forma en què va arribar a Andorra”.

Així doncs, el jutge va afirmar que no dubta que hi va haver una organització criminal, perquè, segons va assenyalar, reuneix tots els requisits amb diversos nivells jeràrquics, una estructura planificada i permanència en el temps, des que es van obrir els primers comptes corrents a Andorra el 1992 fins que la família va tancar les seues últimes fundacions el 2014. Per això demana processar-los per aquest delicte a més dels de blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. Segons assenyala l’escrit, el lideratge de l’organització estava encarnat en Jordi Pujol i Marta Ferrusola que, de fet, detalla, s’autodenominava la mare superiora de la congregació.

Per sota estaria Jordi Pujol Ferrusola, denominat el capellà, les instruccions del qual seguien al seu torn la resta dels germans. Ell era el responsable de la recepció i distribució de diners, segons el jutge.

tracking